Fem år efter domen – vårjakten på ejder fortfarande i frysbox

Robin Juslin, Jesper Josefsson och Fanny Sjögren-Grunér. Foto: Hasse Persson Bru

Fem år har gått sedan EU-domstolen slog fast att Finland brutit mot fågeldirektivet genom att tillåta vårjakt på ejder på Åland. Diskussionen om jakten väcker fortfarande starka känslor – inte minst för att den anses vara en viktig del av det åländska kulturarvet.

Jesper Josefsson (C) jaktansvarig minister, beskriver det som otroligt ledsamt att ännu en vår passerar utan jakt. Vårdö Jaktvårdsförenings ordförande. Fanny Sjögren-Grunér instämmer och uttrycker oro över att engagemanget för viltvårdande insatser i skärgården, så som jakt på predatorer, riskerar att dö ut när nya generationer saknar egna minnen från vettaskåran.

Samtidigt pekar jaktförvaltaren Robin Juslin på att beslutet att återinföra jakten 2011 kom i fel tid – ejderstammen hade redan börjat minska, vilket förvärrade situationen. Domen från 2020 gör nu en återgång nästintill omöjlig. Även om stammen återhämtar sig begränsar domen hur många fåglar som får jagas.

– Så länge vi har aktiva jägare har vi aktiva naturvårdare, säger Jesper Josefsson, som ser två huvudspår när det gäller att påverka framtida möjligheter till jakt. Det ena är att försöka stärka ejderpopulationen. Det andra är att försöka få vårjakten att klassas som ett kulturarv – kanske till och med via UNESCO.

Taggar

  1. Nyheter
  2. Jakt
  3. Djur och Natur
|