Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 juni, 2014 - 16:53Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:02

Fästingbekämpning avfärdas

Skyhöga kostnader, spridning av gift i miljön och tveksamheter om att metoden alls skulle fungera. Landskapsregeringen är negativ till de förslag som docent Margaretha Gustafsson vid Åbo akademi lagt fram för att minska på antalet fästingar på Åland.

   Förslaget går ut på att sätta ut foderautomater för rådjuren så att de samtidigt som de äter skulle få fästingmedlet permetrin på sig. Men vid landskapsregeringen har man räknat ut att det behövs 3.540 foderautomater för att täcka hela Åland, och det till en kostnad av över 1,2 miljoner euro.

   För att sköta automaterna behövs 15 heltidsanställda och fodret för rådjuren skulle kosta en till tre miljoner euro per år. Dessutom är det tveksamt om rådjuren alls skulle använda foderautomaterna sommartid när det skulle behövas som bäst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »