Publicerad: tisdag, 8 oktober, 2019 - 11:51Uppdaterad: tisdag, 8 oktober, 2019 - 18:17
  • Det är färre kvinnor än vid förra valet som vill ha detta som sin arbetsplats. Arkivbild

Färre kvinnor ställer upp i lagtingsvalet

Det är färre kvinnor som kandiderar i årets lagtingsval om man jämför med valet 2015. Det visar färska siffror från ÅSUB.

Antalet kandidater i årets lagtingsval är 239, vilket är femton färre än vid valet 2015 och den minsta siffran sedan år 1995. Det är kvinnorna som står för minskningen. De är nu 85, vilket är 36 procent av alla kandidater. Männen är något flera än förra gången, 154 stycken eller 64 procent.

Centern, de Obundna, Hållbart initiativ och Åländsk demokrati har flera kandidater än förra gången, medan Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Ålands framtid har färre. För första gången sedan 1995 har Centern flest kandidater. Därefter följer de Obundna och Liberalerna. Socialdemokraterna och Hållbart initiativ har lika många kvinnor som män på sina listor, också Liberalerna har en jämn fördelning. Hos Centern, Moderaterna och Ålands Framtid är en tredjedel av kandidaterna kvinnor och på de Obundnas lista en femtedel. För Åländsk demokrati kandiderar enbart män.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »