• Det är färre kvinnor än vid förra valet som vill ha detta som sin arbetsplats. Arkivbild
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: tisdag, 8 oktober, 2019 - 11:51, uppdaterad: tisdag, 8 oktober, 2019 - 18:17

Färre kvinnor ställer upp i lagtingsvalet

Det är färre kvinnor som kandiderar i årets lagtingsval om man jämför med valet 2015. Det visar färska siffror från ÅSUB.

Antalet kandidater i årets lagtingsval är 239, vilket är femton färre än vid valet 2015 och den minsta siffran sedan år 1995. Det är kvinnorna som står för minskningen. De är nu 85, vilket är 36 procent av alla kandidater. Männen är något flera än förra gången, 154 stycken eller 64 procent.

Centern, de Obundna, Hållbart initiativ och Åländsk demokrati har flera kandidater än förra gången, medan Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Ålands framtid har färre. För första gången sedan 1995 har Centern flest kandidater. Därefter följer de Obundna och Liberalerna. Socialdemokraterna och Hållbart initiativ har lika många kvinnor som män på sina listor, också Liberalerna har en jämn fördelning. Hos Centern, Moderaterna och Ålands Framtid är en tredjedel av kandidaterna kvinnor och på de Obundnas lista en femtedel. För Åländsk demokrati kandiderar enbart män.

Fler Nyheter

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Felix Quarnström rapporterar och intervjuar Patrick Björck
Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

Vill fördröja HFD-beslut

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Poststrejk i riket påverkar Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ifall en poststrejk bryter ut i riket mellan den 11 och 24 november kommer det att få följder även för Åland.

Vinna eller försvinna för IFK

Nyhetsnotisen i ljudformat
På dagen tre år efter att IFK Mariehamn tog det historiska guldet i fotbollsligan ska klubben inleda kvalet till en plats i europaspelet nästa år.

Många gjorde valkompassen på valdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands Radios valkompasser inför lagtings- och kommunalvalet gjordes av totalt runt 8530 personer och alla kompasser hade många användare under valdagen.

Knipans akterklaff har reparerats

Uppdatering: M/s Knipans akterklaff är nu reparerad och linjen Svinö-Degerby trafikeras enligt turlistan från klockan 13:15 i dag.

Vill starta ungdomsverksamhet igen

Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands UF
Lumparlands ungdomsförening vill att ungdomslokalen Furuborg på nytt blir en naturlig samlingsplats för ungdomar.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Sölve Högman
Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Två nya i centralvalnämnden, tre lämnar pga jäv

Landskapsregeringen beslöt att tillsätta Christina von Hertzen och Britt-Marie Sjöström-Kärki som nya medlemmar i centralvalnämnden för lagtingsval.