Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 november, 2016 - 11:32Uppdaterad: måndag, 14 november, 2016 - 13:05
  • Utombordare under 154 hk kräver ingen registrering enligt nytt lagförslag. Foto: Cecilia Ekströmer.

Färre båtar skall registreras

Antalet fritidsbåtar som måste registreras halveras nu på Åland. Gränserna för motoreffekt höjs kraftigt enligt ett nytt lagförslag som lämnats till lagtinget i dag och kan ses som landskapsregeringens svar på Sannfinländarnas förslag att nästa år införa en båtskatt.

Eftersom Åland har egen lagstiftningsrätt när det gäller vattenfarkoster kan inte riket tvinga landskapet att följa rikets gränser på motorstyrka för registrering av fritidsbåtar. Därför har ett förslag i riket varit att man ändrar sina gränser efter Ålands. Genom att nu höja registerplikten för fritidsbåtar från 15 till 115 kilowatt, motsvarande 154 hästkrafter, för båtar med utombordsmotor, och 37 till 300 kilowatt, motsvarande 402 hästkrafter, för båtar med inombordsmotor, begränsar nu landskapet kraftigt antalet båtar som måste registreras. Därmed skulle en båtskatt minska i betydelse. Det blir nu lagtinget som får besluta om förslaget till lagändring.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »