Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 september, 2023 - 21:32Uppdaterad: tisdag, 26 september, 2023 - 07:45
  • Gunilla Holmberg, ekonomisk rådgivare vid Folkhälsan. Foto: Martina Eriksson

Färre ålänningar skuldsatta än tidigare - tröskeln att söka hjälp har blivit lägre

Antalet skuldsatta privatpersoner och företag på Åland har minskat hittills i år i jämförelse med motsvarande siffror för 2021 och 2022. Det visar statistik från riksfogdeämbetet.

Enligt statistiken har antalet privatpersoner och företag med aktiva skulder hos riksfogden minskat. Antalet åländska utsökningsärenden för privatpersoner hos riksfogden är på samma nivå som tidigare år medan antalet utsökningsärenden för företag har ökat en aning. De aktiva skulderna för företagen har dock minskat. 

Gunilla Holmberg, ekonomirådgivare på Folkhälsan Åland upplever att ålänningar blivit bättre på att söka hjälp för ekonomiska problem och att tröskeln att ta kontakt har blivit lägre.  
- I allmänhet är man ganska duktig på att ta kontakt tidigare än förr. Min känsla är att inflödet av nya klienter är större än vad det var den här tiden i fjol. Vi försöker också vara ute och informera mycket så att folk lätt ska kunna ta kontakt, säger Gunilla Holmberg.  

Ekonomirådgivningens mål är att klienterna själva ska lösa sina ekonomiska bekymmer med hjälp av stöd och råd, innan klienternas skulder hamnar hos riksfogden.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »