Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 oktober, 2024 - 05:46Uppdaterad: onsdag, 2 oktober, 2024 - 11:06

Färjornas fylleceller har inte kontrollerats – JO riktar skarp kritik

Justitieombudsman Petri Jääskeläinen konstaterar stora brister i hur polisen granskar övervakningen av ordning på färjorna. Han menar att anmärkningsvärt många tas i förvar på de större fartygen. På Tallink Siljas Baltic Princess har det varit som mest över 400 per år.  

Lagen kräver att polisen granskar fartygens förvaringslokaler men så hade inte alls skett före JO började utreda frågan. Han anser att situationen borde åtgärdas utan dröjsmål för att förvaringslokalerna ska få fortsätta att användas.  

“Jag vill understryka att granskning och godkännande av förvaringslokaler inte bara får vara en formalitet. Det är fråga om frihetsberövades rätt till personlig säkerhet”, skriver JO i sitt utlåtande.  

En annan brist som tas upp i utredningen är att anmälningar om tagande i förvar, som är en absolut skyldighet, inte alltid skickas till polisen. Det här borde polisen ha reagerat på, anser JO.  

Det finns oklarheter kring hur ansvaret för tillsynes ska fördelas mellan polisen i riket och Ålands polismyndighet. JO understryker att det här inte får leda till att lagen inte efterlevs.   

Senast den 31 januari nästa år ska landskapsregeringen, inrikesministeriet, arbets- och näringsministeriet och polisstyrelsen meddela JO om vilka åtgärder granskningen har lett till.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »