• Hög risk för gräsbrand. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: torsdag, 18 april, 2019 - 10:16, uppdaterad: torsdag, 18 april, 2019 - 13:16

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Varningen innebär att man bör vidta stor försiktighet i samband med att man hanterar öppen eld utomhus. Ingen skogsbrandvarning är dock utfärdad på Åland och därför råder inget generellt eldningsförbud, skriver polisen och landskapsalarmcentralen i ett pressmeddelande idag. Hemsidan alarmcentralen.ax uppdateras dagligen och där kan man läsa om eventuella varningar.

Ålands Radio ringde upp brandman Tomas Ahlqvist på räddningsverket. Han betonar det personliga ansvaret om man väljer att elda. Tomas Ahlqvist råder eldningssugna påskfirare att göra en helhetsbedömning av den omkringliggande miljön, graden av torka och vindförhållanden, samt att förbereda mer släckningsutrustning än man tror är nödvändig.

Fler Nyheter

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Anbudstiden på Degersands café och camping förlängs

Anbudstiden på Degersands Café och Camping kommer att förlängas till mitten av augusti.

Man dömd för äventyrande av trafiksäkerheten

En ung man har dömts för äventyrande av trafiksäkerheten efter att han i december förra året körde av vägen i för hög hastighet på Lövuddsvägen i Jomala.

Nytt inbrott på Rödakorsgården

Verksamhetsledare Josefin Egenfelt:
I helgen skedde ett inbrott på Rödakorsgården i Mariehamn, för andra gången sedan april i år. I nuläget vet man bara med säkerhet att en mindre summa pengar stulits, men de materiella skadorna är omfattande.

Inbrott och rattfylleri på lördagen

På lördag morgon grep polisen en berusad person som betedde sig aggressivt.

Våldsam natt mellan lördag och söndag

Natten mellan lördag och söndag blev hektisk för polisen.

Segelbåt kantrade på Slemmern, flera motorstopp

En mindre segelbåt med ungdomar som besättning kantrade på Slemmern under söndagseftermiddagen.

Ungas hälsa i ÅF-ordförandes blickfång

ÅF-ordföranden Pia Eriksson om ohälsan bland ungdomar:
Som Ålands framtids första kvinnliga partiordförande har Pia Eriksson sagt att hon ska försöka tvätta bort gubbstämpeln från partiet. En starkare självstyrelse och ett ökat självbestämmande på Åland är fortfarande paradgrenen för Ålands Framtid, där Pia Eriksson har varit ordförande sedan oktober 2018.

Havsviddens rökbastu fattade eld

Havsviddens rökbastu fattade eld under söndag eftermiddag. Geta och Saltviks frivilliga brandkårer kom till platsen för att släcka elden.