Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 november, 2022 - 06:15
  • ÅHS vill ha reda på om ålänningar får vård på svenska i Åbo. Arkivbild.

Får ålänningar vård på svenska i Åbo?

Styrelsen vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) vill utreda om patienter som remitteras till Åbo universitetssjukhus får tillräckligt god service på svenska där.

Frågan diskuterades på styrelsens senaste möte och ordföranden Wille Valve (MSÅ) säger att hans bild är att det funnits enstaka fall där det inte fungerat bra med språket.

- Vi i styrelsen är inte säkra på om det beror på kommunikationsmissar, planeringsmissar eller annat men det finns ett fåtal fall. Nu vill vi veta om det är ett strukturellt problem och därför har vi begärt kompletterande uppgifter, säger Wille Valve.

Han tror att klient- och patientombudsmannen sitter på viktig information som kan ge styrelsen en bättre bild av omfattningen av problemet.

- Styrelsen kan inte agera på basis av ett enda fall utan vi vill se om det är något som brister i rutinerna, vi kommer fortsätta diskutera detta på nästa möte, säger Wille Valve.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »