Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 11 juni, 2022 - 11:45Uppdaterad: måndag, 13 juni, 2022 - 11:00

Fågelhuset på Lilla Holmen föreslås stängas efter sommaren

Verksamheten vid fågelhuset och djurpopulationen med de tropiska fåglarna vid Lilla Holmen föreslås avslutas direkt efter sommaren.

Det framkommer i den beredning som gjorts inför infrastrukturnämndens möte på onsdagen. Enligt beredningen har fåglarna en sådan sjukdomsbild att det inte är etiskt korrekt att hålla i gång verksamheten i väntan på att djuren avlider.

Veterinär har konstaterat att papegojorna har sjukdomen PBFD, vilket är globalt den vanligaste virussjukdomen hos papegojfåglar. Veterinären konstaterar att fåglarna kan säljas vidare till privatpersoner som inte äger fåglar sedan tidigare, så länge nya ägaren är medveten om smittan. I nuläget finns det varken tecken på akut eller kronisk sjukdom på de fåglarna som har undersökts.

I oktober i fjol beslöts att en utfasning av de tropiska fåglarna på Lilla Holmen ska inledas. Resultatet av den provtagning som gjorts av fåglarna gör att inga fåglar kan säljas till djurparker, försäljning till privatpersoner är möjlig om de blir upplysta om fåglarnas sjukdom. I beredningen framkommer att det kan bli svårt att under rådande förutsättningar sälja eller fasa ut de kvarvarande 74 tropiska fåglarna. Infrastrukturnämnden har möte på onsdag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »