Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2017 - 15:28Uppdaterad: torsdag, 28 december, 2017 - 17:24
  • På Åland är det bara Nordea som stängt sitt kontor på grund av bankstrejken. Foto: Malin Lundberg.

Facket besviket när åländska banker håller öppet

- Det är synd att höra att Ålandsbanken och Andelsbanken har kontoren öppna idag på Åland. Jag är mycket ledsen över det. Det säger Antti Hakala som är direktör för finanssektorn på fackförbundet Pro.

Många banker i riket har stängt sina kontor i dag och kvaliteten på telefontjänsterna är på många håll låga på grund av bankstrejken. Men på Åland är det bara Nordea som har stängt.

Bakgrunden till strejken ligger i att att man inte har kunnat nå ett förhandlingsresultat gällande ett nytt kollektivavtal i finansbranschen. De viktigaste meningsskiljaktigheterna mellan arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna gäller veckoslutsarbete och modeller för löneförhöjningar. Fackförbundet vill att söndagsarbete ska vara frivilligt och strävar efter allmän löneförhöjning.

Jan-Erik Rask, kontorsdirektör på Nordea, menar att förhandlingarna om helgarbete också grundar sig i en starkt ökande efterfrågan från kunder att även få betjäning under veckosluten. Han tror att man rätt snabbt kommer hitta en lösning på frågan.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »