Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 augusti, 2019 - 09:10Uppdaterad: tisdag, 13 augusti, 2019 - 09:11

Få jämför bankernas studielån

De som vill låna pengar för att till exempel köpa en bostad eller en ny bil, brukar som regel jämföra lånevilkoren hos de olika bankerna. När det gäller studielån är det däremot inte speciellt vanligt att kolla vad de olika bankerna har att erbjuda.

- Som regel tar man sitt studielån i den bank där man redan har ett konto och det är ju också dit man får sina studiebidrag och bostadsbidrag. Det säger Diana Lindman som är bankrådgivare vid Nordea i Mariehamn.

Klara Nikula som är biträdande avdelningschef vid Ålandsbankens premium banking, säger att hon inte tror att bankernas studielån skiljer sig från varandra.

Andelsbankens kreditchef, Mats Gustafsson, säger också att det är ovanligt att kunder jämför studielån hos olika banker.

På Åland är det landskapsregeringen som via AMS beviljar borgen för bankernas studielån. Studerande över 18 år kan maximalt få 533 euro per månad. Studerande som är under 19 år kan maximalt låna 252 euro per månad.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »