Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 oktober, 2019 - 02:49Uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 02:50

Experten: Tre trender går att utläsa

Statsvetaren Siv Sandberg fungerade under valkvällen som Ålands radios expertkommentator och presenterade efteråt sina slutsatser.

Hennes valanalys är att trenden för hela valet egentligen visade sig redan tidigt när Sottungas röster presenterades, och höll i sig ända fram till valavgörandet när rösterna från Mariehamns sista distrikt presenterades.
– De tre förändringstrenderna är att oppositionen går mycket väl; Centern och Obundna vinner, och regeringen förlorar, framför allt Socialdemokraterna. Det andra är att Hållbart initiativ kommer in i lagtinget, ett tecken i tiden att miljöfrågorna lockar. Men också en prestation av listan att få in två kandidater i lagtinget på det första seriösa försöket. Och det tredje är att det blandar ihop korten, att de som tar mandaten – framför allt hos Moderaterna – är tre personer som inte är tyngda av regeringsansvar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »