• Pasi Kokkonen, ambassadråd från Finlands ständiga representation vid EU, lantrådet Katrin Sjögren och Hanna Lehtinen, ambassadör vid KUSP. Foto: Felix Quarnström.
Ambassadör Hanna Lehtinen och lantråd Katrin Sjögren:
Ambassadör Hanna Lehtinen och lantråd Katrin Sjögren (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 16 september, 2019 - 07:58, uppdaterad: måndag, 16 september, 2019 - 17:11

EU:s säkerhetskommitté besöker Åland

Idag besöker EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, KUSP, Åland. Representanter för de 28 medlemsländerna deltar i ett seminarium tillsammans med Fredsinstitutet och Martti Ahtisaari-institutet och Ålandsexemplet och Ålands roll i säkerhetspolitik och hållbarhetsarbetet kommer att lyftas fram.

- Utrikes- och säkerhetspolitik har blivit mer gemensamt inom EU, och är en av de nyaste och minst utvecklade grenarna, säger Hanna Lehtinen, Finlands ambassadör till KUSP.
Mötet på Åland är ett av de som under Finlands ordförandeskap i EU ordnas i riket, och ett av bara tre som äger rum utanför Helsingfors.
- Från Ålands sida är vi väldigt glada att ett av mötena förläggs här. Vi har varit aktiva när Finland började planera sitt ordförandeskap, och att Ålandsmodellen och vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas är något vi är ärade över, säger lantrådet Katrin Sjögren.
 

Fler Nyheter

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Felix Quarnström rapporterar och intervjuar Patrick Björck
Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

Vill fördröja HFD-beslut

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Poststrejk i riket påverkar Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ifall en poststrejk bryter ut i riket mellan den 11 och 24 november kommer det att få följder även för Åland.

Vinna eller försvinna för IFK

Nyhetsnotisen i ljudformat
På dagen tre år efter att IFK Mariehamn tog det historiska guldet i fotbollsligan ska klubben inleda kvalet till en plats i europaspelet nästa år.

Många gjorde valkompassen på valdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands Radios valkompasser inför lagtings- och kommunalvalet gjordes av totalt runt 8530 personer och alla kompasser hade många användare under valdagen.

Knipans akterklaff har reparerats

Uppdatering: M/s Knipans akterklaff är nu reparerad och linjen Svinö-Degerby trafikeras enligt turlistan från klockan 13:15 i dag.

Vill starta ungdomsverksamhet igen

Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands UF
Lumparlands ungdomsförening vill att ungdomslokalen Furuborg på nytt blir en naturlig samlingsplats för ungdomar.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Sölve Högman
Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Två nya i centralvalnämnden, tre lämnar pga jäv

Landskapsregeringen beslöt att tillsätta Christina von Hertzen och Britt-Marie Sjöström-Kärki som nya medlemmar i centralvalnämnden för lagtingsval.