Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 juli, 2021 - 06:24Uppdaterad: onsdag, 21 juli, 2021 - 07:22
  • Estonia förliste natten till den 28 september 1994 och 852 personer omkom. Arkivfoto.

Estoniafynd presenterades i går

De nya undersökningarna vid Estonias vrak avslutades förra veckan och på en presskonferens i går berättade Estlands myndighet för säkerhetsutredningar vad man kommit fram till.

Hufvudstadsbladet skriver att undersökningarna gett mer information om det nya hål på styrbord sida som avslöjades i en tv-dokumentär förra året. Hålet är åtminstone 22 meter långt och fyra meter högt. Undersökningarna visar också att Estonias bogramp har lossnat vilket gör att man kan ta sig in på bildäck om man vill. En tredje upptäckt är strukturella deformationer på femte och sjätte däck på babord sida.

På presskonferensen sades också att botten där Estonias vrak ligger främst består av mjuk lera, men det finns stenar och berggrund i omgivningen och fler undersökningar måste eventuellt göras för att klarlägga om det har någon koppling till hålen i vraket.

Slutligen nämndes att flera typer av sonarutrustning som användes vid undersökningarna under några dagar drabbades av störningar från en okänd källa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »