Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 19 juni, 2021 - 12:12Uppdaterad: måndag, 21 juni, 2021 - 07:16
  • Lagändringar i Finland och Sverige gör det möjligt att utföra nya dykningar ner till vraket. Genrebild.

Estoniadykningar planeras i sommar

Nya undersökningar om den förlista passagerarfärjan M/S Estonia inleds i början av juli, rapporterar SVT.

Den svenska haverikommissionen kom med beskedet i går fredag, samtidigt som man informerade om hur undersökningarna planeras att genomföras under sommaren.

Det är de tidigare okända hålen i skrovet på den förlista M/S Estonia som har lett till beslut om nya dykningar. En lagändring i Sverige gör det nu möjligt att utföra nya dykningar ner till vraket. Även i Finland godkände riksdagen i början av juni en lag som tillfälligt lyfter gravfriden vid området där vraket ligger.

Det var under hösten 2020 som en dokumentär publicerades om Estonia som avslöjde att det finns ett tidigare okänt hål i skrovet. Senare visade det sig att det finns ytterligare ett hål i skrovet, och avsikten är nu att det ska utredas hur hålen har uppstått.

Estonia förliste under färden från Tallin till Stockholm den 28 september 1994. I olyckan omkom 852 människor.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »