Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 augusti, 2023 - 06:10Uppdaterad: onsdag, 2 augusti, 2023 - 10:58
  • Ålands framtids Anders Eriksson riktar skarp kritik mot lantrådet. Arkivbild.

Eriksson riktar kritik mot lantrådet: "Vi ska inte själva sätta oss i B-laget" 

Ålands framtids Anders Eriksson har skrivit en insändare där han riktar skarp kritik mot lantrådet Veronica Thörnroos (C).  

Det hela bottnar i en artikel i HBL där det framgår att Grönlands och Färöarnas respektive regeringschefer är kritiska till att de inte bjöds in till president Sauli Niinistös toppmöte i juli. På mötet deltog de nordiska statsministrarna och USA:s president Joe Biden

Lantrådet framför i artikeln att säkerhets- och utrikespolitik inte ingår i Ålands behörighetsområden och att det offentliga Åland inte har synpunkter på vem presidenten väljer att bjuda in till sina möten.  

Men Anders Eriksson tycker att hennes undfallenhet skadar Ålands sak. 

– Vi ska inte själva sätta oss i B-laget, säger han och fortsätter: 

– Om vi tar fasta på det som lantrådet sa, att vi inte har behörighet så vi kan inte ha nå synpunkter, så leder det i förlängningen till att vi inte kan sträva till att få utökad behörighet. Oavsett hur viktigt det skulle vara för Åland.    

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »