• Det var glada miner när Veronica Thörnroos välkomnade Anders Eriksson tillbaka till Centern. Foto: Malin Henriksson
Anders Eriksson och Veronica Thörnroos
Publicerad: måndag, 28 oktober, 2019 - 14:24, uppdaterad: måndag, 28 oktober, 2019 - 15:15

Eriksson intresserad av post som näringsminister

Ålands framtid Anders Eriksson går över till Åländsk center som därmed växer från nio mandat till tio i lagtinget.

– Det var inte ett lätt beslut, det har varit mitt politiska liv sedan 1999 att jobba för Ålands framtid. Men efter den behandling Finland gett Åland den sista mandatperioden, om inte Ålands framtid får genomslag då – när ska vi få det?
Han hoppas nu få igenom tydliga skrivningar om Ålands självstyrelse i det kommande regeringsprogrammet, även om han förstår att självständighetsfrågan inte längre blir aktuell för honom att jobba med.
I övergången mellan partierna säger han att några löften om poster varken i utskott eller regering har getts. Men visst är han intresserad.

– Man ska alltid vara beredd att ta tillvara möjligheterna att påverka, får jag förfrågan överväger jag det ytterst seriöst. Varje läskunnig människa vet att jag annonserat om att jag är intresserad av att leda näringslivsfrågor.

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.