• Jörgen Petterssom anser att landskapet måste ta fasta på Ålands potential inom sjöfartsutbildning. Foto: Felix Quarnström.
Konsult Jörgen Pettersson om sjöfartsutbildningarnas framtid:
Utbildningsminister Tony Asumaa
Publicerad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 14:09, uppdaterad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 17:23

"Enhetlig åländsk sjöfartsutbildning kan bli världsbäst"

Slå ihop de tre nuvarande sjöfartsutbildningarna till en som drar åt samma håll. Det säger Jörgen Pettersson, som för landskapets räkning utrett Högskolans bolagisering och sjöfartsutbildningarnas framtid.

Pettersson anser att den kunskap, de resurser, de förutsättningar och den lagstiftningsbehörighet i utbildningsfrågor som finns på Åland har en potential som landskapet måste ta fasta på.
- Man har just investerat väldigt mycket pengar i en ny simulator, vi har Michael Sars och vi har utbildat sjöfarare sedan 1800-talet. Alla ingredienser finns, men utbildningarna har inte alltid dragit åt samma håll och ibland behandlat varandra som konkurrenter, med följden att sjöfartsutbildningen som helhet och till viss del eleverna blivit lidande, säger Pettersson.
Rapporten väntar för närvarande på att vinna offentlighet, och Pettersson hoppas att landskapet redan till årsskiftet ska kunna börja implementera det nya systemet.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.