• Jörgen Petterssom anser att landskapet måste ta fasta på Ålands potential inom sjöfartsutbildning. Foto: Felix Quarnström.
Konsult Jörgen Pettersson om sjöfartsutbildningarnas framtid:
Utbildningsminister Tony Asumaa
Publicerad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 14:09, uppdaterad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 17:23

"Enhetlig åländsk sjöfartsutbildning kan bli världsbäst"

Slå ihop de tre nuvarande sjöfartsutbildningarna till en som drar åt samma håll. Det säger Jörgen Pettersson, som för landskapets räkning utrett Högskolans bolagisering och sjöfartsutbildningarnas framtid.

Pettersson anser att den kunskap, de resurser, de förutsättningar och den lagstiftningsbehörighet i utbildningsfrågor som finns på Åland har en potential som landskapet måste ta fasta på.
- Man har just investerat väldigt mycket pengar i en ny simulator, vi har Michael Sars och vi har utbildat sjöfarare sedan 1800-talet. Alla ingredienser finns, men utbildningarna har inte alltid dragit åt samma håll och ibland behandlat varandra som konkurrenter, med följden att sjöfartsutbildningen som helhet och till viss del eleverna blivit lidande, säger Pettersson.
Rapporten väntar för närvarande på att vinna offentlighet, och Pettersson hoppas att landskapet redan till årsskiftet ska kunna börja implementera det nya systemet.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.