Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 februari, 2023 - 21:59Uppdaterad: onsdag, 8 februari, 2023 - 22:55
  • Det nya avtalet väcker diskussion bland ÅHS-anställda. Arkivbild.

Engångsersättningar till endast vissa i personalen väcker diskussion på ÅHS

En kvart mer arbetstid för vissa anställda och engångsersättningar som alla avdelningar inte får ta del av. Landskapets nya kollektivavtal som godkändes i mitten på januari i år väcker diskussion bland ÅHS-anställda.

Under onsdagen fick anställda på ÅHS ett meddelande om att arbetstidsformen 37-timmarsvecka upphör, som en följd av det nya avtalet, och blir arbetstid på antingen 38,25 timmar eller 36,25 timmar. En annan del av avtalet medför att vissa avdelningar inom ÅHS får en engångsersättning för oangelägenheter och jobbiga arbetsförhållanden man hade under pandemin, medan ersättningen uteblir för vissa avdelningar.

Avtalsdelen om ersättningen är en kopia från rikets avtal som antogs som en kompromiss berättar Erkki Santamala som är verksamhetsledare för Tehy Åland.

- Att bara vissa avdelningar får ta del av den upplevs som orättvist bland ÅHS personal. Förutom detta har det varit ganska tyst om det nya avtalet, det är dock oklart om tystnaden beror på att ÅHS inte informerat personalen om vad avtalet innebär, säger Erkki Santamala.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »