Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 oktober, 2021 - 05:56Uppdaterad: tisdag, 26 oktober, 2021 - 18:27

Energitvist på Kökar hindrar kommunens arbete

Kökars kommun väntar fortfarande på ett beslut från Förvaltningsdomstolen i det besvär som lämnades in mot utnämningen av den nya kommunstyrelsen i augusti i år.

Innan beslutet kommer kan inte den nya styrelsen tillträda, utan den förra styrelsen sitter kvar. Men kommunfullmäktigeordförande Christian Pleijel säger att besväret endast är riktat mot formalia av en kommuninvånare som besvärat sig i ett antal frågor, och som har det uttalade målet att stoppa ett energiprojekt för vilket kommunen beviljats EU-pengar.

– Vi har beviljats 1,2 miljoner euro från EU och LR för att ställa om kommunens fastigheter till fossilfri uppvärmning och vi hade hoppats ha det nya systemet installerat till jul. Men besvären hindrar oss från att gå framåt i den processen och nu stiger priserna på både el och olja så vi förlorar pengar på det. Det här är en person som har sagt att de aldrig kommer att låta projektet gå igenom och jag ser det som ett sabotage av den demokratiska processen i vår kommun, säger Christian Pleijel.

Thomas Dahlgren gillar inte kommunens beslut, utan stöder Gerry Allgodes förslag om en olje- och bensindriven lösning i stället för det fossilfria system kommunen gått in för – och beviljats stöd för. Vi hörde honom i tisdagens Åland idag.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »