Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 mars, 2020 - 06:20Uppdaterad: onsdag, 4 mars, 2020 - 07:02
  • Fr v Olli Pakkonen från Nuuka, Jim Häggblom från Flexens och Thomas Rosendahl från Nuuka. Foto: Felicia Bredenberg.

Energioptimering sparar pengar och miljö

En dryg tredjedel av vår totala energiförbrukning går till att värma upp våra fastigheter. Men det går att få ner förbrukningen genom energioptimering.

På tisdagen arrangerade Flexens ett evenemang inom ramarna för deras projekt ”Smart Energy Åland” med fyra stycken teknologiföretag som erbjuder lösningar på hur kommuner, fastighetsbolag, företag och privatpersoner kan sluta elda för kråkorna.

-Det händer mycket inom energisektorn överlag och det finns en massa intressanta nya teknologier på hur man kan styra energin i husen. Det handlar givetvis om att spara energi men också att flytta förbrukningen så att man undviker att förbruka energi på sådana tider då det är som dyrast, säger Jim Häggblom, projektledare på Flexens.

Thomas Rosendahl är nordisk försäljningschef på företaget Nuuka, vars molnbaserade plattformstjänster ska ge fastighetsägaren kontroll över byggnadernas energiförbrukning, koldioxidutsläpp och ventilation. Genom ökad kontroll kan man se var man kan spara pengar och på köpet göra en insats för miljön, menar han.

-Jag tror att när det gäller miljön och hållbarhet kan alla bolag som har varit här i dag vara med och hjälpa till, säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »