• Jörgen Pettersson är en av de nya styrelsemedlemmarna i Enerexits Ab
Enerexit får ny styrelse idag, Tage Silander intervjuas
Publicerad: fredag, 22 november, 2019 - 05:51, uppdaterad: fredag, 22 november, 2019 - 11:39

Enerexit får ny styrelse

RÄTTAD VERSION! Mariehamns energis vd Per Eriksson, styrelseordförande Jörgen Pettersson och viceordförande Anneli Karlberg blir nya styrelsemedlemmar i Mariehamns Enerexit Ab på bolagsstämman som hålls i dag

Slutmålet är att Mariehamns Enerexit ska tas över av Mariehamns Energi. Det beslöt stadsstyrelsen i går torsdag. Stadsstyrelsen bordlade däremot att Mariehamns Enerexit tas över av Mariehamns energi för en euro. Orsaken till att man vill ha en övergång förklarar stadsstyrelsens ordförande Tage Silander (MSÅ) med att det är där det hör hemma.

-Det är i Mariehamns Energis intresse att det avyttras på rätt sätt, säger han.

Enerexits skulder måste ändå betalas men då är det Mariehamns Energi som måste hantera dem. Stadsstyrelsens samarbete och kontroll över Mariehamns energi har varit god, men inte över Enerexit eftersom tanken var att bolaget hade en specifik uppgift och sedan skulle läggas ner.

- Det har gjort att med en sådan specifik uppgift har det inte behövts vara lika mycket daglig kontakt som till stadens andra bolag. Men i efterhand kan man säga att kontakten borde ha varit intimare och oftare, säger Tage Silander.

Fler Nyheter

Finansutskottet vill utreda tunnel till Föglö

Mot bakgrund av lagtingets uppmaning att säga upp avtalet för färjetrafik mellan Svinö och Mellanholmen uppmanar Finans- och näringsutskottet...

Ett femtiotal brott gav flera unga män fängelsedomar

Nyhetsnotisen i ljudform:
Idag kom domen mot 5 unga män som bland annat brutit sig in på Pub Stallhagen och Germundö alpin. Männen dömdes på ett femtiotal olika åtalspunkter efter en rättegång med 10 olika målsäganden i Ålands tingsrätt.

Ålänningar handlade på drogsajt

Nyhetsnotisen i ljudform:
Ett antal ålänningar finns bland de tusentals brottsmisstänkta som Tullen, Centralkriminalpolisen och polisinrättningar i Finland utreder efter ett beslag mot näthandelsplatsen Silkkitie. Där har man kunnat köpa och sälja bland annat narkotika, dopningsmedel och i viss mån vapen.

Centerveteraner om regeringskrisen: Brett missnöje eller ”paybacktime”?

Centerns Roger Nordlund och Harry Jansson:
-Det är en stark åtgärd och det måste finnas ett bredare missnöje i grunden, säger talman och Roger Nordlund (C ) om regeringskrisen i Helsingfors.

LR ger fortsatt stöd för förnyelsebart bränsle

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapsregeringen har beslutat att 60 000 euro ska reserveras i budgeten för att landsortsbussarna ska fortsätta köra med förnyelsebart bränsle även under 2020.

MGF kan bli årets förening i svenskfinland

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kan bli årets förening i svenskfinland. Dom är nominerade tillsammans med orienteringsklubben OK Trian från Östnyland och friidrottsföreningen Vasa IS.

Passivt agerande bakom ÅMHMs långa handläggningstider

Socialminister Wille Valve:
Orsakerna till de långa handläggningstiderna inom ÅMHM är bland annat passivt och ineffektivt agerande samt bristande rutiner. Det konstateras i en ny revisionsrapport som gjorts av revisionsbyrån BDO på uppdrag av landskapsregeringen.

Man åtalad för flera fall av bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
I dag stod en man åtalad för flera fall av bedrägeri och förskingring. Mannen har bland annat anställt en annan person att jobba för honom i ett företag som inte finns.

Kvinna hotade annan kvinna med stryk

Nyhetsnotisen i ljudform:
En 19-årig kvinna har av tingsrätten dömts för olaga hot och två fall av olovlig körning. I april hotade hon en annan kvinna på dennas arbetsplats.