Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 augusti, 2022 - 10:51Uppdaterad: tisdag, 9 augusti, 2022 - 18:03

Endast prioriterade grupper vid coronatestning

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, meddelar att man i fortsättningen enbart testar prioriterade grupper för covid-19.

ÅHS behöver i det här läget prioritera sina personalresurser till att kunna ta hand om de mycket sjuka patienterna samt de som har ökad risk för svår covidinfektion, det skriver ÅHS i ett pressmeddelande. Efterfrågan på test har samtidigt ökat i takt med att infektionerna blivit fler den senaste tiden. Man prioriterar enligt THL:s riktlinjer, som innebär att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, personer äldre än 80 år samt gravida får testa sig. ÅHS skriver att dessa personer ska kontakta hälsocentralen för testtid vid förkylningssymptom. Även vårdpersonal tillhör prioriterad grupp och de kan boka testtider genom ÅHS webbokning.

Det finns inga testtider för övriga och ÅHS skriver att man ska stanna hemma i fem dagar efter symptomstart. De rekommenderar också hemmatest.

- Vi kan inte testa lika omfattande som tidigare och inte heller utfärda intyg över genomgången sjukdom, säger Anna-Maria Sjölund, som är tillförordnad smittskyddsläkare och vikarierande primärvårdschef.

De personer som behöver test och intyg för sökande av FPA-ersättning kan vända sig till Medimar, där de i dessa fall inte kostar.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »