Emilia och Therese växte upp med smalhetsnormen – nu säger de ifrån

Prata, prata, prata och våga söka hjälp. Det är Emilia Strandvik och Therese Kerwiens råd till unga som har destruktiva tankar om sina kroppar. Foto: Axel Eriksson.

Att vara smal är ett ideal som sitter djupt i vår kultur – och trycket är allra störst på unga kvinnor. Emilia Strandvik och Therese Kerwien, båda 20 år, vet hur skadligt det kan vara. Redan som barn mötte de idealen – och de vittnar om att smalhetsen på sociala medier i dag är värre än någonsin förr.

De var bara runt tio år gamla när kroppsidealen blev en del av deras vardag, främst genom sociala medier. Det var då de förstod att smal var likamed bra – och tjock något man absolut inte skulle vara.

– Egentligen önskar jag ingen sociala medier, inte i en så tidig ålder. Det har en så otroligt stor påverkan och det förstod man inte då, säger Emilia.

Både hon och Therese upplever att kroppsfokuset på sociala medier har blivit ännu mer påtagligt under de senaste åren. I flödet haglar tipsen om hur man kan bli både smalare och snyggare.

Men det går att bryta sig loss. Deras råd är att avfölja alla konton som får en att må dåligt.

– Kroppen är en så liten del av vad en person är, det kan vara en svår insikt att komma till, men när man gjort det är det lättare att sålla bort det som vi konstant matas av, säger Emilia.

– Livet handlar om så mycket mer än din kropp. Den ska få dig igenom dagarna, men det spelar ingen roll hur den ser ut, säger Therese.

Till unga personer som lider av negativa tankar om kroppen är deras främsta budskap: våga berätta och sök hjälp. De vill också uppmana vuxna att vara uppmärksamma, särskilt på förändringar i ungas vanor kring mat och träning – och att våga fråga utan att skuldbelägga.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Ätstörningsvården på Åland (TREAT)

Öppenvårdsmottagning för barn och unga upp till 25 år samt deras familjer. Där kan man få hjälp med bedömning och behandling vid restriktiva ätstörningar. Du når TREAT på telefonnummer 018–535 610. Telefontid är måndag till torsdag klockan 11.00–11.30.

Kristelefon – hjälp och stöd i svåra livssituationer

Kristelefonen erbjuder samtalsstöd för personer i svåra livssituationer eller till deras
närstående på numret +358 9 2525 0112

Linjen är öppen:

måndag och onsdag kl. 16-20

tisdag, torsdag, fredag kl. 9-13

Bris

Bris stödtelefon och chatt för barn/ungdomar upp till 18 år. Prata, chatta eller mejla med en kurator om det du funderar på eller det du behöver hjälp med. Du kan självklart vara anonym om du vill.

Ring barnens hjälptelefon +358 18 25520

Vid akuta situationer, ring alltid 112!

Taggar

  1. Nyheter
  2. Långtail
  3. Hälsa
  4. Ohälsa
|