Publicerad: torsdag, 26 november, 2020 - 16:17Uppdaterad: torsdag, 26 november, 2020 - 17:04
  • Foto: Ansgar/Finnferries

Elhybridfärjan som havererade

- Om man inte kan komma överens utanför rättssalen måste man låta domstolen avgöra, och nu ligger bollen hos landskapsregeringen.

Det säger Tomas Lindqvist, vd för Ansgar Ab, om att man lämnat in ärendet med den avbrutna upphandlingen av elhybridfärjan till tingsrätten.

Katrin Sjögren (Lib) säger att det alltid finns skäl för självkritik, men att ansvaret för att upphandlingen avbröts så som den gjorde ligger helt på den sittande landskapsregeringen.

- Den förra landskapsregeringen arbetade med kortruttsärendet hela mandatperioden och hade alla fullmakter som krävdes. Även om den parlamentariska förankringen kanske veknade mot slutet kunde den nya regeringen ha försökt omförhandla eller hitta en annan lösning. Men man sade upp kontraktet rakt av, trots att det inte ens internt var ett enhälligt beslut, säger Katrin Sjögren.

Lantrådet Veronica Thörnroos försvarar regeringens linje.
- Det fanns helt enkelt inte en majoritet för att genomföra upphandlingen. Våra tjänstemän och juridiska ombud har fört diskussioner med konsortiet och att det nu går till domstol är väl ett tecken på att vi inte har lyckats, säger hon.

Hon vill inte i nuläget kommentera processen.
- Det vore inte klokt att i det här skedet kommentera vad vi förväntar oss av rättsprocessen eller eventuella skadestånd. Jag vet att ålänningarna kan vara helt lugna och till freds med det den här landskapsregeringen gör, säger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »