• Enligt undersökningen tar sig 78 % av grundskoleleverna i staden sig till skolan med hållbara färdmedel. På bilden Övernäs högstadieskola. Foto Owe Sjöblom.
Publicerad: måndag, 1 april, 2019 - 13:43, uppdaterad: måndag, 1 april, 2019 - 17:27

Elever tar sig till skolan på ett hållbart sätt

Grundskoleeleverna i Mariehamn reser hållbart till och från skolan, det visar en resvaneundersökning som Mariehamns stad har gjort.

Av grundskoleeleverna som valde att delta i studien reste 78% med hållbara färdmedel, medan 21% av grundskoleleverna får skjuts i bil till skolan av föräldrarna. Många av grundskoleleverna kände sig osäkra när de tog sig till och från skolan. Det berodde t.ex. på avsaknad av gångbanor, hög hastighet, dålig sikt, osäkra områden i närheten av skolan och osäkra övergångsställen. Gång-och cykelbanor önskades både vid t.ex Nabbvägen men också längs Svibyvägen ut mot Apalängen. Eleverna önskade också fler skolpoliser. Tunnlar eller broar för gång och cykeltrafik önskades över Västra Ytternäsvägen. Också området mellan Västra-/ Östraskolgatan bör ses över, enligt de svarande. Bland annat bör belysningen ses över så att eleverna ska känna sig trygga.

Fler Nyheter

Öspelstruppen slipper förseningskostnader

Peter Enberg:
- Ska man bli försenad är det här det optimala sättet att bli försenad på. Det säger Peter Enberg, ordförande för Ålands internationella idrottsorganisation, om att öspelstruppens hemkomst försenades med nästan 36 timmar på grund av ett tekniskt fel.

Ökat intresse för bredband på färjor

CG Sänne och Kenneth Påvall:
Det finns ett ökat intresse för bredband på färjor. Cirka 70 miljoner personer reser på Östersjön varje år och bland annat Eckerö Linjen anlitar företaget Nowhere Networks för internetuppkoppling på sina färjor.

Extra busstrafik under Rock Off

De norråländska kommunerna tillsammans med Jomala sätter in en extra busstur under Rock Off. Bussen avgår från bussplan kl 00:00 varje kväll under Rockoff mellan 19 - 27 juli.

m/s Skarven får EHM-utrustning

Landskapet upphandlar ny så kallad EHM eller Equipment Health Monitoring-utrustning till m/s Skarvens maskin.

Räddningsverket har ny fältledningsbil

Fältchef Peter Mattsson intervjuas:
Mariehamns räddningsverk har skaffat en ny fältledningsbil för cirka 50 000 euro.

Minderårig rökte framför polis - barnskyddsanmälan upprättades

Polisen fick under lördagsnatten tips om en ungdomsfest i Jomala där en minderårig person bestämde sig för att röka en cigarett rakt framför näsan på polisen.

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

Tekniska problem på Cinderella – Rosella försenades kraftigt

Viking Lines ms Cinderella fick igår kväll tekniska problem vilket ledde till att ms Rosella avgick kraftigt försenat från Kapellskär.

Katrin Sjögren vidhåller nyttan med en kommunreform

Den åländska kommunstrukturreformen har varit en av de stora reformerna under den här mandatperioden för lantråd Katrin Sjögren (lib). En reform som har kantats av mostånd ute i många av de åländska kommunerna.