• Enligt undersökningen tar sig 78 % av grundskoleleverna i staden sig till skolan med hållbara färdmedel. På bilden Övernäs högstadieskola. Foto Owe Sjöblom.
Publicerad: måndag, 1 april, 2019 - 13:43, uppdaterad: måndag, 1 april, 2019 - 17:27

Elever tar sig till skolan på ett hållbart sätt

Grundskoleeleverna i Mariehamn reser hållbart till och från skolan, det visar en resvaneundersökning som Mariehamns stad har gjort.

Av grundskoleeleverna som valde att delta i studien reste 78% med hållbara färdmedel, medan 21% av grundskoleleverna får skjuts i bil till skolan av föräldrarna. Många av grundskoleleverna kände sig osäkra när de tog sig till och från skolan. Det berodde t.ex. på avsaknad av gångbanor, hög hastighet, dålig sikt, osäkra områden i närheten av skolan och osäkra övergångsställen. Gång-och cykelbanor önskades både vid t.ex Nabbvägen men också längs Svibyvägen ut mot Apalängen. Eleverna önskade också fler skolpoliser. Tunnlar eller broar för gång och cykeltrafik önskades över Västra Ytternäsvägen. Också området mellan Västra-/ Östraskolgatan bör ses över, enligt de svarande. Bland annat bör belysningen ses över så att eleverna ska känna sig trygga.

Fler Nyheter

Peltonen stannar i ÅU

Fotboll: Försvarsspelaren Tiia Peltonen har förlängt sitt kontrakt med Åland United och är därmed klar för sin andra säsong i klubben.

Inget pop-up bibliotek på KHS

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blev inga pengar till ett pop-up bibliotek vid Kyrkby högstadieskola och träningsundervisningen.

Högre lön till Brändödirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Brändös kommundirektör John Wrede får en löneförhöjning från nuvarande 5.253 euro till 5.600 euro. Det beslöts på kommunens senaste styrelsemöte.

Villkorligt för båtförare med 2,7 promille

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man döms i tingsrätten för ett fall av sjöfylleri i trafikerad farled som inträffade i juni i år.

Beslut om nya ekonomiska systemet behövs innan jul

Lyssna på nyhetsinslaget med Mats Löfström här:
Ett beslut om det nya ekonomiska systemet för Ålands finansiering måste tas av riksdagen innan det nya riksdagsåret öppnas i slutet av januari. Detta på grund av att en ändring i självstyrelselagen behöver godkännas av två riksdagar i följd och dessutom under den nya riksdagens första arbetsår.

Så här kommenterar ålänningarna regeringsbasen

Det här anser några slumpmässigt utvalda ålänningar:
Mestadels nöjda men lite osäkra. Så ställer sig slumpmässigt utvalda ålänningar spontant till den regeringsbas som presenterades igår, och inte helt oväntat är Hållbart Initiativs ministerpost den stora vattendelaren.

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.