• Enligt undersökningen tar sig 78 % av grundskoleleverna i staden sig till skolan med hållbara färdmedel. På bilden Övernäs högstadieskola. Foto Owe Sjöblom.
Publicerad: måndag, 1 april, 2019 - 13:43, uppdaterad: måndag, 1 april, 2019 - 17:27

Elever tar sig till skolan på ett hållbart sätt

Grundskoleeleverna i Mariehamn reser hållbart till och från skolan, det visar en resvaneundersökning som Mariehamns stad har gjort.

Av grundskoleeleverna som valde att delta i studien reste 78% med hållbara färdmedel, medan 21% av grundskoleleverna får skjuts i bil till skolan av föräldrarna. Många av grundskoleleverna kände sig osäkra när de tog sig till och från skolan. Det berodde t.ex. på avsaknad av gångbanor, hög hastighet, dålig sikt, osäkra områden i närheten av skolan och osäkra övergångsställen. Gång-och cykelbanor önskades både vid t.ex Nabbvägen men också längs Svibyvägen ut mot Apalängen. Eleverna önskade också fler skolpoliser. Tunnlar eller broar för gång och cykeltrafik önskades över Västra Ytternäsvägen. Också området mellan Västra-/ Östraskolgatan bör ses över, enligt de svarande. Bland annat bör belysningen ses över så att eleverna ska känna sig trygga.

Fler Nyheter

God medicinsk praxis - snart också på svenska

Vårdhandboken Turvallinen lääkehoito, eller på svenska God medicinsk praxis, ska nu översättas till svenska. Det skrev riksdagsledamot Mats Löfström på sin Facebooksida under tisdagkvällen.

Singelolycka på Hammarlandsvägen

En singelolycka inträffade på Hammarlandsvägen, mellan Gottby och Svinryggen, klockan 07 på onsdag morgon.

Avkörare misstänks för trafikbrott

Den förare som under tisdagmorgonen körde av vägen i Näs i Saltvik erhöll lindriga personskador och fördes till akuten för observation.

Holmberg-Jansson vill fokusera på skattebehörigheten

Moderaternas Annette Holmberg-Jansson intervjuas av Frippe Granlund:
En ny självstyrelselag är A och O för Moderaterna under nästa mandatperiod. Det sade partiets ordförande Annette Holmberg-Jansson under Ålands radios partiledarutfrågning igår.

Landskapspolitiken oroar Brändöborna

Kommundirektör John Wrede och skolföreståndare Malena Strandvall:
Kommunsammanslagning och nedskärningar i skärgårdstrafiken. Det är de största hoten mot Brändö, menar tjänstemän och lokalpolitiker i kommunen.

Åländsk Demokrati lanserar sina sista fem kandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi går till val med tolv kandidater allt som allt, tre gånger fler än senast, så tillväxt torde vi väl vara bäst på, säger Stephan Toivonen, partiordförande för ÅLD.

Åtalas för våldtäkt i bastu

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en bastuavdelning i ett flerfamiljshus i Mariehamn. Händelsen ska ha inträffat i februari 2018.

Hållbart Initiativ presenterar nio nya Lagtingskandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi är väldigt nöjda dels med att vi kan gå till val med en helt jämställd lista, och att majoriteten av våra kandidater själva sökt upp oss och velat vara med. Det känns som en stor vinst, säger partiets talesperson Alfons Röblom.

Kliver av som vd för Ålands radio

Agneta Mattsson kommenterar förslaget på omorganisation.
Enligt Ålands Radio och TV Ab:s nuvarande vd Agneta Mattsson har hon och styrelsen tillsammans sett över frågan om omorganisation på Ålands radio och TV varpå hon sedan tillsammans med styrelseordförande Mia Hanström sett över olika förslagsmodeller.