Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 juni, 2011 - 16:50Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

"Elevassistenterna måste själva driva frågan"

- Det är en avtalsfråga och elevassistenterna måste själva driva sin sak. Det säger Mariehamns biträdande skoldirektör Christer Svedmark med anledning av Ålands Radios nyhet i morse om elevassistenternas dåliga anställningsvillkor och vilka problem som uppstår då elevassistenterna bara får betalt per timme i klassrummet. Christer Svedmark menar att elevassistenten redan vid anställningen vet hur många arbetstimmar tjänsten handlar om och att man försöker undvika att en elev ofta måste byta assistent. Elevassistenterna har inte något eget fackförbund utan kan ansöka om medlemskap i något av de kommunanställdas eller lärarnas fack. På fackförbunden tror man att det är en ond cirkel. Villkoren är så dåliga att få väljer att arbeta som elevassistent en längre tid, och därför finns inte orken att lyfta frågan om bättre avtal.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »