Henrik Löthman, Ulf Weman, Karl-Johan Fogelström
Henrik Löthman, Ulf Weman, Karl-Johan Fogelström (längre version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 16:58, uppdaterad: torsdag, 12 september, 2019 - 17:17

Elcyklar, äldreomsorg och kommunreform i S-valprogram

Premie för elcykel, mer personal till äldreomsorgen och genomförande av kommunreformen är några av Socialdemkraternas konkreta vallöften som presenterades idag inför lagtingsvalet den 20 oktober.

Socialdemokraterna säger sig ha den mest ambitiösa klimat- och milijöagendan av alla partier. I den ingår en premie för elcyklar som inhandlas på Åland. Stödet är 25 procent för en elcykel som köps på Åland dock högst 500 euro och enligt beräkningar från statistik i Sverige skulle årskostnaden bli 120.000 euro. Partiet vill ha en ny självstyrelselag som bygger på den som redan arbetats fram, med några justeringar. Grundfinansieringen ska öka med minst 10 miljoner euro. Näringsrätten och jordförvärvslagen behöver revideras för att vara rättssäker. Partiet vill också befästa insynen i offentligt ägda bolag i lag.

Minisminivån för personalantalet inom äldreomsorgen ska lagstadgas på samma sätt som inom barnomsorgen och man driver åter frågan om allmän tandvård. Partiet siktar på sex mandat i lagtinget och den självklara lantrådskandidaten är partiordförande Camilla Gunell.

 

Fler Nyheter

Torskforskningprojekt startar första mars

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Mellan första mars och sista december i år kommer landskapet bedriva ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk i Ålands hav i samarbete med Naturresursinstitutet, LUKE, och åländska yrkesfiskare. Det beslutade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) vid en enskild föredragning i fredags.

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.