Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 16:58Uppdaterad: torsdag, 12 september, 2019 - 17:17

Elcyklar, äldreomsorg och kommunreform i S-valprogram

Premie för elcykel, mer personal till äldreomsorgen och genomförande av kommunreformen är några av Socialdemkraternas konkreta vallöften som presenterades idag inför lagtingsvalet den 20 oktober.

Socialdemokraterna säger sig ha den mest ambitiösa klimat- och milijöagendan av alla partier. I den ingår en premie för elcyklar som inhandlas på Åland. Stödet är 25 procent för en elcykel som köps på Åland dock högst 500 euro och enligt beräkningar från statistik i Sverige skulle årskostnaden bli 120.000 euro. Partiet vill ha en ny självstyrelselag som bygger på den som redan arbetats fram, med några justeringar. Grundfinansieringen ska öka med minst 10 miljoner euro. Näringsrätten och jordförvärvslagen behöver revideras för att vara rättssäker. Partiet vill också befästa insynen i offentligt ägda bolag i lag.

Minisminivån för personalantalet inom äldreomsorgen ska lagstadgas på samma sätt som inom barnomsorgen och man driver åter frågan om allmän tandvård. Partiet siktar på sex mandat i lagtinget och den självklara lantrådskandidaten är partiordförande Camilla Gunell.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »