Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 oktober, 2024 - 05:54Uppdaterad: måndag, 14 oktober, 2024 - 05:55

Ekonomisk analys, miljörapport och generalplan – så fortlöper arbetet med megaprojektet Sunnanvind

Mycket arbete pågår med projekt Sunnanvind, det vill säga förverkligandet av storskalig havsbaserad vindkraft i Norrhavet. Landskapsregeringens målsättning är att auktioneringen av havsområdenas nyttjanderätt ska kunna äga rum under nästa år.  

Klimat- och infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger att man just nu arbetar med att ta fram en delgeneralplan över området som ska vara klar i maj och som kommunerna sedan ska ta ställning till. Som en del av den görs en miljörapport som bland annat innehåller mätningar från bottenundersökningar och uppgifter om hur projektet kunde påverka fladdermöss och fåglar.  

På finansavdelningen görs en ekonomisk analys över vad olika scenarion kan betyda för landskapet i arrendeintäkter och för kommunerna i fastighetsskatter. 

– Om en kommunal beslutsfattare ska ta ställning till en generalplan för området så vill man förstås också veta vilka fördelarna är för kommunen. Ett mycket viktigt underlag som ska bli klart till årsskiftet, säger Camilla Gunell.  

Samtidigt arbetar landskapsregeringen med frågan hur pengarna ska fördelas så att det inte skapas en för stor ojämlikhet bland kommunerna.  

– Nog så att de som har havsbaserad vindkraft får en klar fördel, men så att det också fördelas jämnare med andra kommuner, säger Camilla Gunell.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »