Publicerad: torsdag, 30 juli, 2020 - 12:41Uppdaterad: torsdag, 30 juli, 2020 - 13:14
  • Huset fick omfattande skador till följd av branden. Foto: Owe Sjöblom.
  • Brandmästare Krister Koskinen. Foto: Owe Sjöblom.

Egnahemshus brann i Lemland

Ett egnahemshus brann i Kockobacka, Lemland, vid halv 7 tiden på torsdagsmorgonen.

När Ålands Radio ringer upp brandmästare Krister Koskinen pågår eftersläckningarna.

- Ingen skadades i samband med branden men vi pratar om omfattande brandskador i huset. Från utsidan ser det hyfsat ut, men går man in rör det sig nog om en totalskada, säger Krister Koskinen.
Han säger att när brandkåren anlände till platsen var en tredjedel av huset redan övertänt. Branden hade kommit in i mellantaket och garagedelen, och också spritt sig till mellan- och ytterväggar.

Hur huset började brinna är enligt Krister Koskinen för tidigt att säga. I släckningsarbetet av branden deltog Mariehamns räddningsverk, Lemlands FBK, Strandnäs FBK och tankfordon från Jomala FBK.

- Vi har fortfarande lite glöd kvar som vi håller på och jagar efter, så vi kommer vara kvar här hela dagen med lite reducerad styrka, säger Krister Koskinen.
De boende befann sig inne i huset när branden startade, men väcktes av en granne. De kom ut i säkerhet och klarade sig oskadda och utan att andas in större mängder rök.

Lumparlands kommun meddelar att boende i Lemland och Lumparland under morgonen kan ha upplevt dåligt vattentryck i sina hem, till följd av att man tagit ut vatten till släckningsarbetet.