Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 februari, 2018 - 11:51Uppdaterad: tisdag, 6 februari, 2018 - 12:05
  • En åländsk plats i EU-parlamentet är långt borta. Foto: Nina Smeds.

Egen EU-plats långt borta

Det ser dåligt ut just nu för en egen EU-parlamentsplats för Åland. Trots att Finland troligen föreslås få en fjortonde plats i parlamentet ska Åland övertyga riksdagen om att ge den platsen till Åland säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat.

- Vi måste fokusera på att övertyga Finland om att man ska hedra de tidigare löftena att om och när Finland får ett ytterligare mandat ska det gå till Åland. Men det kommer att krävas mycket hårt arbete om det ska lyckas, säger Nina Fellman.

Landskapsregeringen har ställt frågan till riksdagspartierna om hur de ställer sig till en egen åländsk parlamenstplats och att dela in Finland i valkretsar med en egen valkrets för Åland. Just nu är det bara Svenska folkpartiet som stöder tanken.

- Det är en utmanande politisk strid att ta, men vi ger inte upp den, säger Nina Fellman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »