Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 januari, 2022 - 14:20Uppdaterad: måndag, 10 januari, 2022 - 15:35

Efterlängtad juristutbildning får starta vid Åbo akademi

Åbo akademi får utbildningsrätt för juristutbildningar upp till och med doktorsexamen. Det meddelade forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) på måndagen.

Fram tills nu har ÅA enbart fått ge juristutbildningar upp till kandidatnivå. År 2020 nekades universitetet tillstånd att få erbjuda magisterexamen i juridik med hänvisning till att lärarkapaciteten saknades. I september i fjol beslöt man vid sitt styrelsemöte att på nytt ansöka, och nu då tillståndet har getts väntas studierna kunna inledas under 2023. Utbildningen har ivrigt efterfrågats från flera håll, bland annat av en delegation av jurister, beslutsfattare, företrädare för näringslivet och vetenskapssamfundet i Finland och Norden.
- En juris magisterutbildning vid Åbo Akademi skulle stärka den svenskspråkiga utbildningen av jurister i Finland, inklusive Åland, utan att påverka den totala mängden studieplatser i juridik, uttalade delegationens ordförande Allan Rosas sig i ett pressmeddelande i oktober i fjol.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »