Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 juni, 2023 - 06:02Uppdaterad: torsdag, 8 juni, 2023 - 06:02
  • Simon Påvals och Veronica Thörnroos. Foto: Peter Grönholm.

Efter siffror om hög åländsk ungdomsbrottslighet - “Viktigt med relationsbyggande arbete”

De som arbetar med ungdomar på Åland är bra, engagerade och välutbildad men samordningen av insatserna behöver ses över. Det anser lagtingsledamoten Simon Påvals (Lib), som tidigare arbetat som fältare, med anledning av Ålands radios rapportering igår gällande att åländska ungdomar i åldersgruppen 15-17 utreds för mer än dubbelt så många brott som riksgenomsnittet.  
- Det viktigaste gällande ungdomar är det förebyggande och relationsbyggande arbetet, säger han. 

Simon Påvals lyfte även frågan med ungdomspoliser. 
- Polisstyrelsen har flera gånger den här mandatperioden begärt om pengar till ungdomspoliser. Det är viktigt att jobba med gruppen som är 0-14 år, där en viktig grund kan sättas, där man kan bygga relationer och lära känna poliser vid namn och där poliser inte är något främmande, säger Simon Påvals. 

Lantrådet Veronica Thörnroos hoppas att det treåriga projektet som ska kartlägga ungdomars mentala hälsa och psykiska problem ska bära frukt. 
- Det är första gången som det görs en så här stor utredning på detta systematiska sätt som nu ska göras så jag tycker att landskapsregeringen har haft örat mot marken med initieringen av det här projektet, säger hon. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »