Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 januari, 2020 - 16:01Uppdaterad: tisdag, 14 januari, 2020 - 17:16
  • Mjölkbonden Kristoffer Lundberg och fabrikschef Christer Söderström. Foto: Kjell Brändström, ÅRTV
  • Foto: Kjell Brändström, ÅRTV

Effektivare biogasanläggning i Haraldsbyfabriken

Med en effektivare rötningsprocess i biogasanläggningen kommer Chipsfabriken i Haraldsby att fördubbla sin biogasproduktion.
- Idag producerar vi 650 000 kubik biogas, med det här kommer vi att producera det dubbla, säger fabrikschef Christer Söderström.

För en effektivare rötning i anläggningen tillsätts kogödsel som levereras av mjölkbonden Kristoffer Lundberg på Haga kungsgård.
- Jag för hit en typ av gödsel och får tillbaka mer och ett betydligt bättre gödsel som under tiden har effektiviserat fabrikens biogasanläggning. Det blir en win-win för mig, för fabriken och framförallt för miljön, säger Kristoffer. Cirka 20 ton gödsel per dygn beräknas anläggningen behöva.
Ytterligare kommer fabriken i Haraldsby att transportera 100 000 kubikmeter renat processvatten till Haga Kungsgård, och med det minskas avloppsmängden till Lotsbroverken med 50 000 kubik.
- Det här kretsloppet och cirkulärekonomiprojektet minskar vår koldioxidbelastning med 20 procent och vi beräknas komma igång i slutet av 2020, säger Christer Söderström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »