Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 mars, 2022 - 06:28Uppdaterad: onsdag, 23 mars, 2022 - 07:13
  • Exfrun och hennes försvarare Marcus Hamro-Drotz i Åbo hovrätt. Foto: Felicia Bredenberg.

Eckerömordet: "Inte meningen att något nytt ska komma fram"

Hovrättsförhandlingarna har inte innehållit några större överraskningar eller desto mer ny information, och det ska de inte heller göra, sade försvarsadvokat Markus Hamro-Drotz, i samband med att slutpläderingarna i ärendet om Eckerömordet i går avslutades.

Den kvinna som dömdes för mordet besvärade sig mot tingsrättens dom med hänvisning till jäv, och således har ingen ny bevisning behövts presenteras.
- Vår uppfattning är att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att min klient är oskyldig, och vi hoppas att hovrätten omprövar tingsrättens beslut och kommer till den slutsatsen, säger Markuz Hamro-Drotz.

Förhandlingarnas sista eftermiddag gick åt till slutpläderingar. Åklagare Henrik Lindeman och målsägandes juridiska ombud Trond Hornseth summerade de vittnesmål och den bevisning som lagts fram genom förhandlingarna och pekade på att kvinnan haft ett klart motiv i att genomföra mordet i den infekterade vårdnadstvisten.

- När tingsrätten dömde att hon inte skulle få ensam vårdnad om parets gemensamma barn och hovrätten vägrade ompröva ärendet är när väninnan vittnade om att kvinnan började planera någon form av dåd. Det var snart efter det som de falska Facebook-kontona skapades, sade Henrik Lindeman.

Försvaret vidhåller trots det att inget vittnesmål eller inget av den tekniska bevisningen ostridigt visar att ex-frun befunnit sig på gärningsplatsen vid tidpunkten för dådet, strax efter klockan 23 på julannandagen 2020, eller i väninnans bil som sågs köra från platsen mot kvinnans bostad strax därefter. Att kontona skapats på ex-fruns mobiltelefon och surfplattor, och på hennes hemnätverk, kan enligt försvaret ha varit väninnans verk, då hon vid flera tillfällen befunnit sig i hemmet.
- Att det finns ett motiv och saknas ett alibi är i sig inte tillräckligt för att döma någon, sade Markus Hamro-Drotz under slutpläderingarna.

Hovrätten kommer att avge sin dom senast den 31 maj, och avgjorde att kvinnan fram tills dess ska sitta fortsatt häktad.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »