Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 26 mars, 2023 - 22:00Uppdaterad: måndag, 27 mars, 2023 - 08:03
  • Björn Blomqvist tror att Eckerö linjens färjor kan drivas av el inom en snar framtid.

Eckerökoncernens vd ser eldriven färja mellan Eckerö och Grisslehamn inom fem år

Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist tror det är möjligt att en färja delvis driven av el, från laddade batterier är i trafik på linjen Grisslehamn – Berghamn redan inom fem år.

På ett seminarium ordnat av Hållbart initiativ förra veckan framkom att Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist ser att Eckerölinjens fartyg går på el i framtiden.  

Björn Blomqvist säger att rederiet redan länge utrett hur de ska lämna fossila bränslen.  
- Nu anser vi att vi kommit så långt i de tekniska utredningarna att vi kan säga att lösningen mellan Eckerö och Grisslehamn blir någon form av batterilösning. Innan vi åker fram och tillbaka över havet med laddade batterier som enda energikälla dröjer det dock tio år. En hybridlösning där en del av framdriften kommer från el kan dyka upp så tidigt som inom fem år, säger Björn Blomqvist. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »