• Interna styrgruppen bestående av Katarina Donning, ÅDA, Ronny Lindström, landskapets IT-chef och Casper Wrede, valadministratör. Längst fram kansliminister Nina Fellman. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Kansliminister Nina Fellman om försöket (från Åland idag)
Valadministratör Casper Wrede om e-röstning (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 18 januari, 2019 - 15:22, uppdaterad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 14:38

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

Målgruppen är de utflyttade ålänningarna, som i nuläget beräknas vara cirka 2.000, nästan 10 procent av de röstberättigade. En intern styrgrupp har tillsatts och det spanska företaget Scytl som ska leverera e-röstningen har erfarenhet från många länder, bland annat Australien och Norge. Offertsumman är på 40.000 euro.

I riket gjorde man bedömningen att riskerna överväger nyttan när det gäller e-röstning, men på Åland görs inte den bedömningen.

- Det är mindre risk att främmande makt intresserar sig för våra val lokalt här på Åland. Den största risken finns hos väljarna själva, att man till exempel har dåligt virusskydd, säger Casper Wrede, valadministratör.

Kansliminister Nina Fellman säger att e-röstningen inte är något man blåögt går in för.

- Vi har noga studerat hur man genomfört det i andra länder. Nu ska röstningen testas i vår och bedöms det inte som säkert, går vi inte in för det, säger Nina Fellman.

Fler Nyheter

Gott diskussionsklimat råder

Veronica Thörnroos:
-Det är ett gott diskussionsklimat och alla respekterar min önskan om att vi ska starta med ett rent bord. Det säger centerns ordförande Veronica...

Air Leap fick nytt kontakt

Avgående infrastrukturminister Mika Nordberg och Air Leaps vd Magnus Ivarsson
Landskapet ger flygbolaget Air Leap ett kontrakt för att sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm i en upphandling som slutfördes idag. Detta trots att flygbolaget tidigare haft problem med försenade och inställda flyg.

Obs höll positiva regeringssamtal

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom är nöjd med de inledande samtalen med centern som under dagen hållit en allra första regeringssondering med de olika partierna.

Många tittade på valvakan

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under söndagskvällen och under natten mot måndag streamades Ålands Radios valvaka från Alandica närmare 5000 gånger av över 2700 personer via Ålands Radios hemsida.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ansvarsfrågan om internetröstningen ska utredas

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ansvarsfrågan kring den inställda internetröstningen kommer att utredas.

Dags att nominera vinnare till Rädda Barnen-priset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det är tid att nominera vinnaren till årets Rädda Barnen-pris.

Misstänkta nödraketer - men ingen i nöd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Flera personer ringde in till Sjöräddningscentralen efter misstanke om att nödraketer hade avfyrats öster om Mariehamn sent på söndagskvällen.

Ännu oklart hur många brevröster som hann fram

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ännu finns ingen samlad bild över hur många brevröster som i tid kom in till lagtings- och kommunalvalen. Valadministratör Casper Wrede säger att han bett kommunerna om de här uppgifterna.