• Interna styrgruppen bestående av Katarina Donning, ÅDA, Ronny Lindström, landskapets IT-chef och Casper Wrede, valadministratör. Längst fram kansliminister Nina Fellman. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Kansliminister Nina Fellman om försöket (från Åland idag)
Valadministratör Casper Wrede om e-röstning (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 18 januari, 2019 - 15:22, uppdaterad: fredag, 18 januari, 2019 - 17:26

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

Målgruppen är de utflyttade ålänningarna, som i nuläget beräknas vara cirka 2.000, nästan 10 procent av de röstberättigade. En intern styrgrupp har tillsatts och det spanska företaget Scytl som ska leverera e-röstningen har erfarenhet från många länder, bland annat Australien och Norge. Offertsumman är på 40.000 euro.

I riket gjorde man bedömningen att riskerna överväger nyttan när det gäller e-röstning, men på Åland görs inte den bedömningen.

- Det är mindre risk att främmande makt intresserar sig för våra val lokalt här på Åland. Den största risken finns hos väljarna själva, att man till exempel har dåligt virusskydd, säger Casper Wrede, valadministratör.

Kansliminister Nina Fellman säger att e-rösningen inte är något man blåögt går in för.

- Vi har noga studerat hur man genomfört det i andra länder. Nu ska röstningen testas i vår och bedöms det inte som säkert, går vi inte in för det, säger Nina Fellman.

Fler Nyheter

Hamnbolaget ser positivt på framtiden

Roger Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns Hamn AB gjorde ett resultat på drygt 250 000 euro under 2018. Det framgår av årsberättelsen. Styrelsens ordförande Roger Jansson är nöjd...

Rattfyllerist och fortkörare

I dag stannade polisen en personbil på Sundsvägen i Sund som framfördes i en hastighet av 112 kilomter per timmme på en sträcka där högsta tillåta...

Slopa tandvårdsbil och stöd för kommunreform

Slopa tandvårdsbilen och processtödet till kommunerna för att genomföra kommunsammanslagningen. Det föreslås i två budgetmotioner med anledning av landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för 2019.

Åland ska lämna B7-samarbetet

Kanslihandläggare Marcus Åkerblom intervjuas av Felix Quarnström:
Åland ska lämna B7-samarbetet. Det säger Marcus Åkerblom , kanslihandläggare på landskapets enhet för rättsliga och internationella frågor.

Grovt skattebedrägeri i rätten

Felix Quarnström rapporterar:
Drygt 150 000 euro i mervärdesskatt uteblev då tre komponentpaket för att bygga radhus köptes in i samband med Hassellängan-projektet i Kalmarnäs. Detta enligt en stämningsansökan där finska staten och tullväsendet står som målsägande.

Löfström andra viceordförande i sin riksdagsgrupp

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström valdes i dag till andra viceordförande i Svenska riksdagsgruppen där Svenska Folkpartiet och den åländska ledamoten ingår.

Töftölinjens färja ersätts med mindre tonnage

Töftölinjens ordinarie vajerfärja med 100 tons kapacitet tas ur trafik för planerat underhåll i morgon, onsdag preliminärt fram till den 30 april.

TV-störningar på grund av servicearbete nattetid

På grund av servicearbeten hos underleverantör kommer det att förekomma störningar och kortare avbrott på Yles TV-kanaler (både SD- och HD-kvalitet)...

Språkforskare prisbelönas av kulturstiftelsen

Eva Sundberg och Ralf Svenblad som båda utforskat och dokumenterat åländskt språkbruk tilldelas Ålandsbankens kulturpris av Ålands kulturstiftelse.