• Interna styrgruppen bestående av Katarina Donning, ÅDA, Ronny Lindström, landskapets IT-chef och Casper Wrede, valadministratör. Längst fram kansliminister Nina Fellman. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Kansliminister Nina Fellman om försöket (från Åland idag)
Valadministratör Casper Wrede om e-röstning (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 18 januari, 2019 - 15:22, uppdaterad: fredag, 18 januari, 2019 - 17:26

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

Målgruppen är de utflyttade ålänningarna, som i nuläget beräknas vara cirka 2.000, nästan 10 procent av de röstberättigade. En intern styrgrupp har tillsatts och det spanska företaget Scytl som ska leverera e-röstningen har erfarenhet från många länder, bland annat Australien och Norge. Offertsumman är på 40.000 euro.

I riket gjorde man bedömningen att riskerna överväger nyttan när det gäller e-röstning, men på Åland görs inte den bedömningen.

- Det är mindre risk att främmande makt intresserar sig för våra val lokalt här på Åland. Den största risken finns hos väljarna själva, att man till exempel har dåligt virusskydd, säger Casper Wrede, valadministratör.

Kansliminister Nina Fellman säger att e-rösningen inte är något man blåögt går in för.

- Vi har noga studerat hur man genomfört det i andra länder. Nu ska röstningen testas i vår och bedöms det inte som säkert, går vi inte in för det, säger Nina Fellman.

Fler Nyheter

Viking Lines näst bästa halvårsresultat sedan 2010

Viking Line presenterade idag sitt halvårsresultat för 2019. Bolaget redovisar en förlust på 8,8 miljoner för årets sex första månader.

Utbildningar inleds inom bygg, maskin- och metallbranscherna

Ålands gymnasium inleder sysselsättningsfrämjande utbildning inom bygg och maskin- och metallbranscherna.

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Ett gäng förde oväsen – brottsanmälan upprättades

Polisen meddelar att man under nattpasset till tisdagen fick en anmälan om att ett gäng unga människor som förde oväsen och oenighet i ett grannskap på landsbygden, så mycket att polisen kallades till platsen.

Kommunreformen segar sig fram

Sunds kommundirektör Jens Andersén och kansliminister Nina Fellman:
Kommunernas arbete med att utse representanter till de arbetsgrupper som ska jobba med de planerade kommunsammanslagningarna går trögt.

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.