• Christoph Neymeyr och Tommy Bärdén
E-demokrati ger ett mer transparent lagting
E-demokrati ger ett mer transparent lagting (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 14:46, uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:24

E-demokrati ger ett mer transparent lagting

När lagtinget renoverades installerade man en ny teknisk lösning under projektnamnet e-demokrati. Christoph Neymeyr och Tommy Bärdén som har jobbat praktiskt med det nya systemet för e-demokrati säger att syftet är att det som händer i lagtinget ska vara lättare att ta till sig för allmänheten.

- Gemene man har upplevt det som svårt att följa med hur lagstiftningsprocessen går till. Kanslikommissionen beslöt därför att se till att försöka ändra på detta genom att tillföra mer transparens i processen, säger Tommy Bärdén.

Det nya systemet som togs i bruk i november innebär bland annat att alla plenum sänds direkt via Youtube och i TV via Ålandskanalen. Det finns möjlighet att se sändningarna i efterhand och även att söka på enskilda anföranden och repliker, fortsätter Christoph Neymeyr.

Varje lagtingsledamot också har försetts med en pekplatta som används vid omröstningar, vilket gör att allmänheten kan följa omröstningarna i realtid via internet.

Fler Nyheter

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.