Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 14:46Uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:24
  • Christoph Neymeyr och Tommy Bärdén

E-demokrati ger ett mer transparent lagting

När lagtinget renoverades installerade man en ny teknisk lösning under projektnamnet e-demokrati. Christoph Neymeyr och Tommy Bärdén som har jobbat praktiskt med det nya systemet för e-demokrati säger att syftet är att det som händer i lagtinget ska vara lättare att ta till sig för allmänheten.

- Gemene man har upplevt det som svårt att följa med hur lagstiftningsprocessen går till. Kanslikommissionen beslöt därför att se till att försöka ändra på detta genom att tillföra mer transparens i processen, säger Tommy Bärdén.

Det nya systemet som togs i bruk i november innebär bland annat att alla plenum sänds direkt via Youtube och i TV via Ålandskanalen. Det finns möjlighet att se sändningarna i efterhand och även att söka på enskilda anföranden och repliker, fortsätter Christoph Neymeyr.

Varje lagtingsledamot också har försetts med en pekplatta som används vid omröstningar, vilket gör att allmänheten kan följa omröstningarna i realtid via internet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »