• Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen. Foto: Tomas Tornefjell.
Jouko Kinnunen:
Veronica Thörnroos:
Jouko Kinnunen (längre version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 27 mars, 2020 - 05:47, uppdaterad: fredag, 27 mars, 2020 - 18:18

Dystra utsikter för Ålands ekonomi enligt Åsub

På uppdrag av landskapsregeringen och lagtinget analyserar Åsub hur det globala utbrottet av coronaviruset påverkar den åländska ekonomin.

Åsub har nu presenterat preliminära resultat som tyder på att det åländska näringslivet är på väg in i en djup kris.

Även om alla restriktioner försvinner inom en snar framtid och ekonomin återgår till ett normalläge från och med oktober, väntas BNP väntas falla med mellan 7 och 15 procent och arbetslösheten stiga med tio procentenheter under våren.
– Kriser träffar precis i den åländska livsnerven, det vill säga turismen, säger Jouko Kinnunen, forskningschef på Åsub.

Åsub har även analyserat vilka effekter de åtgärder som landskapsregeringen föreslår i sin tilläggsbudget får på ekonomin. Åtgärderna får i princip ingen effekt alls på tillväxten medan arbetslösheten väntas bli ungefär en procentenhet lägre, det vill säga effekterna är ytterst marginella.
– Åtgärderna kan egentligen inte råda bot på att produktionen går ner, men de kan göra att hushållens inkomster inte får en lika stor smäll, säger Jouko Kinnunen.

På torsdagens presskonferens kommenterade lantrådet Veronica Thörnroos, centern, Åsubs uttalande om att landskapsregeringens tilläggsbudget inte får någon effekt på tillväxten.
- Jag ifrågasätter inte Åsubs analys men jag tror att om vi inte vidtar de här åtgärderna så går många av våra 2400 företag i konkurs. Jag tror inte tilläggsbudgeten påverkar tillväxten, men det viktiga nu är att hålla hjulen i rullning, företagen levande och att se till att folk har ett jobb att gå till, sade Thörnroos.

Fler Nyheter

30 ålänningar återvänder varje vardag från Sverige

Omkring 30 ålänningar återvänder från Sverige varje vardag, enligt Kim Westman, gränsbevakningens stationschef på Åland.

Talmannen: Vi måste hjälpas åt

Roger Nordlund:
Talman Roger Nordlund (c) gav under söndagens presskonferens ett tal till landskapet Åland där han tackade för allas uppoffringar, påminde om allvaret i situationen och vädjade om att fortsätta hjälpas åt.

Presskonferens, söndag 29/3

Söndagens presskonferens:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under söndagen.

LR:s pressinformation direktsänds

Klockan 12.00 idag söndag håller landskapsregeringen en pressinformation för att ge en statusuppdatering avseende coronaviruset.

"Var restriktiva med restaurangbesök"

Lantrådet Veronica Thörnroos uppmanar allmänheten att vara restriktiv när det gäller restaurangbesöken just nu.

Polisen har skingrat folksamlingar

Tommy Törnroos:
Polisen har under de senaste dagarna noterat enstaka folksamlingar på över tio personer och bett dem skingra sig.

Presskonferens, lördag 28/3

Lördagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under lördagen.

Larmcentralen uppmanar till att inte elda

Johan Ehn, tillförordnad alarmmästare, uppmanade under dagens presskonferens de som utför gårdsarbetet hemma eller på stugorna att inte elda.

Traffic to Kapellskär three days a week

Rosella will start operating from Mariehamn to Kapellskär on Tuesday, Wednesday and Thursday starting next week. The ship will only carry goods.