Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 mars, 2020 - 05:47Uppdaterad: fredag, 27 mars, 2020 - 18:18
  • Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen. Foto: Tomas Tornefjell.

Dystra utsikter för Ålands ekonomi enligt Åsub

På uppdrag av landskapsregeringen och lagtinget analyserar Åsub hur det globala utbrottet av coronaviruset påverkar den åländska ekonomin.

Åsub har nu presenterat preliminära resultat som tyder på att det åländska näringslivet är på väg in i en djup kris.

Även om alla restriktioner försvinner inom en snar framtid och ekonomin återgår till ett normalläge från och med oktober, väntas BNP väntas falla med mellan 7 och 15 procent och arbetslösheten stiga med tio procentenheter under våren.
– Kriser träffar precis i den åländska livsnerven, det vill säga turismen, säger Jouko Kinnunen, forskningschef på Åsub.

Åsub har även analyserat vilka effekter de åtgärder som landskapsregeringen föreslår i sin tilläggsbudget får på ekonomin. Åtgärderna får i princip ingen effekt alls på tillväxten medan arbetslösheten väntas bli ungefär en procentenhet lägre, det vill säga effekterna är ytterst marginella.
– Åtgärderna kan egentligen inte råda bot på att produktionen går ner, men de kan göra att hushållens inkomster inte får en lika stor smäll, säger Jouko Kinnunen.

På torsdagens presskonferens kommenterade lantrådet Veronica Thörnroos, centern, Åsubs uttalande om att landskapsregeringens tilläggsbudget inte får någon effekt på tillväxten.
- Jag ifrågasätter inte Åsubs analys men jag tror att om vi inte vidtar de här åtgärderna så går många av våra 2400 företag i konkurs. Jag tror inte tilläggsbudgeten påverkar tillväxten, men det viktiga nu är att hålla hjulen i rullning, företagen levande och att se till att folk har ett jobb att gå till, sade Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »