Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 november, 2021 - 05:53Uppdaterad: fredag, 19 november, 2021 - 06:48

Dubbelvaccinerade sätts inte i karantän

Dubbelvaccinerade sätts inte i karantän säger smittskyddsläkare Tora Woivalin, med anledning av det ökande antalet coronasmittade och personer satta i karantän på Åland. Risken att de får symtom och blir sjuka är mycket mindre.

- Men vi ber förstås alla vara uppmärksamma och testa sig snabbt, säger hon.

Coronasituationen på Åland är fortsättningsvis bra jämfört med omgivande regioner. I Norden och Europa är sjukvården hårt belastad. I kombination med att ålänningar nu reser mycket mera gör det att Åland kan få ökad smittspridning.

- Det är oroande att vi nu har ett fall där smittan verkar vara upplockad i samhället, säger Tora Woivalin.
Några få smittade som behöver sjukhusvård på Åland kan öka belastningen på sjukvården mycket på grund av Ålands litenhet. Den senaste månaden har man haft tre fall som krävt sjukhusvård, ett av dem även intensivvård.

- Det vi vet är att risken för att bli så sjuk att man behöver sjukhusvård är högst bland ovaccinerade, säger Tora Woivalin.

Fotnot: Intervjun med Tora Woivalin gjordes innan torsdagens rapportering om fler coronafall.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »