Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 mars, 2024 - 14:47Uppdaterad: onsdag, 6 mars, 2024 - 17:26
  • Fifax minskade förlusten. Arkivbild.

Drygt sju miljoner minus för Fifax under 2023

Fiskodlingsföretaget Fifax presenterade sin bokslutskommuniké på onsdagen och man visar upp ett resultat på minus 7,2 miljoner euro.

Det är en förbättring jämfört med 2022, då man gick 7,9 miljoner euro på minus. Under förra året hade man ingen omsättning, då man håller på att bygga upp ett nytt fiskbestånd efter IHN-utbrottet i juni 2022.  
– En omsättning på noll kan man inte vara nöjd med när man driver en affärsverksamhet men det finns ju en förklaring till de siffrorna, säger Fifax vd Samppa Ruohtula

Under slutet av 2023 hade kläckeri- och yngelavdelningen full produktion och man räknar med att få fiskar i slaktstorlek under 2024-års räkenskapsperiod.  
Fifax skriver i kommunikén att man under 2023 samlat in medel för att bland annat starta upp verksamheten igen, men att de likvida medlen man just nu har inte räcker till att finansiera hela återuppstarten och driften. Nu pågår förhandlingar om en ny lånefinansiering och man har också sökt investeringsstöd från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden.  

 

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »