• Lantbruket drabbades hårt av fjolårets torka och många odlare har nu ansökt om tillfälligt särskilt nationellt stöd. Foto: Nina Smeds.
Hör Lena Roos-Clemes och Henry Lindström berätta om vad stödet innebär:
Publicerad: fredag, 8 februari, 2019 - 06:10, uppdaterad: fredag, 8 februari, 2019 - 06:11

Drygt 200 ansökningar om krisstöd

Drygt 220 odlare har ansökt om tillfälligt särskilt nationellt stöd med anledning av sommarens torka.

- Stödet täcker inte på långa vägar upp de förluster som jordbruket led förra sommaren. Men det är ett stöd för att komma igång inför den här odlingssäsongen, säger Henry Lindström, vd för Ålands producentförbund.

Jomalas lantbrukssekreterare Agneta Sviberg har fått in ett 60-tal ansökningar om stöd. Anders Sundqvist, som är lantbrukssekreterare i Hammarland, har fått in totalt 50 ansökningar från sina kommuner. 25 kommer från Hammarland, 6 stycken från Eckerö, 10 från Föglö och 9 ansökningar från Lumparland.

Inom samarbetsområdet för norra Åland har det kommit in 113 ansökningar om tillfälligt särskilt nationellt stöd med anledning av sommarens torka. Lena Roos-Clemes, lantbrukssekreterare för norra Åland, har fått in 37 ansökningar från Finström, 14 från Geta, 33 från Saltvik, 19 från Sund 19 och 10 från Vårdö.

- Det är ungefär hälften av odlarkåren, säger Lena Roos-Clemes.

 

Fler Nyheter

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Nyhetsnotisen i ljudform:
Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kommer att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.