• Jan Kåhre, stående, presenterade i går sin nya bok om Navigationsskolan. Han vill att ursprungsutseendet återställs och donerar nu 100.000 euro för att projektet ska förverkligas. Foto: Malin Henriksson
  • "Plåtskjulet" uppe på Navigationsskolan är inte populärt. Foto: Cecilia Ekströmer
Jan Kåhre och Stefan Rumander
Lyssna här på Malin Henrikssons längre inslag
Publicerad: onsdag, 13 november, 2019 - 06:04, uppdaterad: onsdag, 13 november, 2019 - 15:58

Donerar 100.000 euro för återställande av byggnad

Jan Kåhre vill att Navigationsskolan ska återställas till hur den såg ut i begynnelsen, så som arkitekt Lars Sonck ritade den. För att förverkliga detta donerar han nu 100.000 euro till Folke Wickströms minnesfond för belysande och bevarande av byggnadskulturen inom Mariehamns stad.

– Jag har alltid upplevt det som en fin byggnad, men sedan blivit besviken på hur den ser ut i dag med det där eländiga plåtskjulet på taket, säger Jan Kåhre.
Han hoppas att den donerade summan ska göra att en gammal diskussion förverkligas. Landskapets fastighetsverk får ta del av summan med villkoret att man påbörjar projektet att återställa byggnaden inom två år.
Fastighetsverkets vd Stefan Rumander är positiv till ett återställande, men säger att det inte bara kan ligga på landskapets axlar. Också högskolan, som i dag huserar i lokalerna, och Mariehamns stad behöver delta i processen.

– Jag tror att många parter måste samverka, säger han.

Fler Nyheter

Företagarna på Åland för nytt initiativ

Mats Adamczak intervjuas av Nelly Björkqvist:
En gång i månaden under ett år framöver, kommer Företagarna på Åland lyfta olika näringslivsfrågor. Detta då det enligt dem är viktigt att nu ta tag i skattegränsfrågan, bland annat på grund av EU:s nya tullkodex.

12 verksamheter får PAFs miljöstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Bland de stora mottagarna av stöd för miljöverksamhet finns Husö biologiska station, Ålands natur- och miljö och Bärkraft.ax.

Utredningen om e-röstning klar

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Slutrapporten som ÅDA gjort om den inställda e-röstningen vid senaste valet, visar att tidsplanen var i fas till och med juni.

Ålands näringsliv vill ha nya stöd för företagare

Anders Ekström på Ålands näringsliv:
Ålands näringsliv vill ha förändringar i stöd för blivande företagare.

De sitter i stadens nya nämnder

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Igår kväll utsåg stadsfullmäktige ledamöter i stadens nämnder 2020-2023. Utöver de vanliga partivisa grupperna har OCÅ bildats, gruppen består av Obunden Samling, Centern och Ålands framtid. Gruppen för Hållbart Initiativ är också ny.

Peter Makrillos klar för Grönvitt

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Fotboll: Centrala mittfältaren Peter Makrillos har skrivit på för IFK Mariehamn. Hans kontrakt med IFK sträcker sig över säsongen 2020.

HI upptogs i Mittengruppen

Hållbart Initiativ valdes in i Mittengruppen under nordiska rådets senaste session i Köpenhamn, det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Åland kan bli inspelningsplats för deckare

Producent Patrik Andersson och manusförfattaren Patrik Gyllström:
Åland kan komma att bli en av inspelningsplatserna i en ny pusseldeckare av produktionsbolaget B-Reel Films i Stockholm.

Kreativa näringar ska ges mer utrymme

Annika Hambrudd, utbildnings- och kulturminister:
De kulturella och kreativa näringarna ska få mera utrymme och ges större stöd. Det säger utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C).