Publicerad: torsdag, 1 oktober, 2015 - 20:02, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:28

Dömda lagtingskandidater är problematiskt

- Det är klart att det är ett problem att en av våra lagtingskandidater är dömd till villkorligt fängelse, och jag utgår från att man berättar sådant för partiet. Det säger socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell i en kommentar till att lagtingskandidaten Arezoo Naely har dömts till villkorligt fängelse för grovt bedrägeri och till fängelse, som omvandlats till samhällstjänst, för förfalskning.
- Jag förstod inte att jag skulle berätta om sådana saker för partiet, säger Arezoo Naely i en kommentar till Camilla Gunells kritik.
Nils Manelius som kandiderar till lagtinget för Åländsk demokrati har dömts till villkorligt fängelse för misshandel.
- Det är en privatsak som inte påverkar Åländsk demokrati eller den politik vi står för. Det visar bara att politiker är som vanliga människor, säger Stephan Toivonen som är initiativtagare till Åländsk demokrati.
Totalt har sex av 254 lagtingskandidater dömts för något brott under de senaste fyra åren. Förutom Nils Manelius och Arezoo Naely har även Åländsk demokratis Johan Boman dömts till villkorligt fängelsestraff, för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten. De övriga dömda finns bland de som kandiderar för Hållbart Initiativ, Moderaterna och Ålands framtid och har fått mildare straff för sina brott.

Fler Nyheter

Tre dömda för rattfylleri

Tre personer har blivit dömda till villkorligt fängelse för grovt rattfylleri och samtliga tre körde bil berusade i slutet av förra året.

Cannabisbrukare fick böter

Polisen gav natten till lördagen böter till en person som hade brukat cannabis. Polisen upptäckte personen då man fotpatrullerade på stadens krogar, där det i övrigt var lugnt.

Isarna är svaga

På Åland är isens kvalitet svag och varierande. Det skriver Västra Finlands sjöbevakningsstation på sin facebooksida.

Oro för att hästsjukdom sprids till Åland

Ett så kallat abortvirus har drabbat tre hästar i Stockholmsområdet och nu finns oro bland hästfolk på Åland att viruset ska spridas hit.

Förkastade åtal om sexuellt utnyttjande

Tingsrätten förkastade idag ett åtal för sexuellt utnyttjande där två personer stått åtalade, den ena alternativt för medhjälp till sexuellt utnyttjande vilket också förkastades.

Estland förebild i e-röstning

Valadministratör Casper Wrede
Den tredje mars sker Estlands parlamentsval, och för de runt 200 estlänningar som bor på Åland ordnar landskapsregeringen i samarbete med Estlands honorärkonsul ett tillfälle på måndagen den 25e februari där man går igenom processen för att e-rösta, det vill säga att rösta genom internet.

Seagram ville ha ersättning för dåligt vatten

Restaurang Seagram får avslag på anhållan om ett ekonomiskt krav från Föglö kommun med anledning av undermålig vattenkvalitet.

Rättelsyrkande om miljöbränsle avslogs

Den liberala stadsfullmäktigeledamoten Rauli Lehtinen lämnade in ett rättelseyrkande om att stan ska återta beslutet om att börja använda förnyelsebart bränsle i kollektivtrafiken.

Riksdagen godkände propositionen om Ålands ekonomi

Riksdagsledamot Mats Löfström
Idag godkände riksdagen i den första behandlingen propositionen om en ändring av självstyrelselagen angående Ålands ekonomi.