Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 december, 2016 - 15:21Uppdaterad: torsdag, 8 december, 2016 - 15:27
  • Lagtingsdirektör Susanne Eriksson. Foto: Hasse Persson-Bru.

Dömd lagtingsledamot kan få gå

Lagtingsledamöter som döms till fängelsestraff för gärningar som skett utanför det politiska uppdraget kan skiljas från sina lagtingsuppdrag.

Det säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson. Däremot finns immunitetsbestämmelser för att skydda ledmöter från att frihetsberövas på grund av politiska skäl.

Frågan aktualiseras i och med att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, är misstänkt för kvinnomisshandel. Polisutredning pågår och ärendet påverkar i det här skedet inte det politiska uppdraget.

-I lagtingsordningen finns bestämmelser som säger att har man dömts till ett fängelsestraff kan lagtinget besluta att man ska skiljas från sitt uppdrag för en bestämd tid eller helt och hållet, säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »