Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 12:01

Djupsund: Tre alternativ för att lösa regeringskrisen

Det finns tre troliga alternativ för hur regeringskrisen i Finland framskrider säger statsvetaren och pensionerade professorn Göran Djupsund. Det första är att statsministern Antti Rinne (SDP) begär regeringens avsked, det andra är att Antti Rinne avgår och att regeringen fortsätter med en ny statsminister från SDP. Men det är inte sannolikt enligt Göran Djupsund.

-Då skulle SDP böja sig helt för Centern och det är en prestigeförlust av guds nåde, säger han.

Det tredje är att Socialdemokraterna låter interpellationsdebatten pågå i eftermiddag och om det går till omröstning tvingas Centern att fälla regeringen genom att rösta med oppositionen mot sin regering. Sedan ska talman Matti Vanhanen (C ) i samarbete med presidenten utse en ny regeringssonderare. Då kan det fortfarande vara SDP som får sondera regering i egenskap av största parti. Enligt Djupsund skulle det bästa för stabiliteten i Finland vara att Antti Rinne byts ut som statsminister.
För Ålands del kan en ny regering med Centern och Samlingspartiet och eventuellt Sannfinländarna bli ett eller flera steg tillbaka menar Göran Djupsund.
 

Fler Nyheter

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.

Regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan

Veronica Thörnroos, Annette Holmberg-Jansson och Christian Wikström från dagens presskonferens
Idag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Ålands radio direktsänder presskonferensen klockan 16.00 över webb-tv och radio.

Ännu inga förberedelser inför nya barnomsorgslagen

Finström, Vårdö och Föglö har ännu inte förberett sig för den nya barnomsorgslagen som träder i kraft 2021.

Landskapet godkänner stödpengar för skrotbortförsel

Landskapsregeringen har beslutat om att anta stödprinciper för bortforsling av skrotfordon.

Varm vinter bra, men riskfylld, för fästingar

Den varma och snöfria vintern har lett till att fästingarna klarat sig bra på fastlandet. Enligt Svenska YLE har det rapporterats om att både människor och husdjur blivit bitna av fästingar vintern igenom.