Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 12:01

Djupsund: Tre alternativ för att lösa regeringskrisen

Det finns tre troliga alternativ för hur regeringskrisen i Finland framskrider säger statsvetaren och pensionerade professorn Göran Djupsund. Det första är att statsministern Antti Rinne (SDP) begär regeringens avsked, det andra är att Antti Rinne avgår och att regeringen fortsätter med en ny statsminister från SDP. Men det är inte sannolikt enligt Göran Djupsund.

-Då skulle SDP böja sig helt för Centern och det är en prestigeförlust av guds nåde, säger han.

Det tredje är att Socialdemokraterna låter interpellationsdebatten pågå i eftermiddag och om det går till omröstning tvingas Centern att fälla regeringen genom att rösta med oppositionen mot sin regering. Sedan ska talman Matti Vanhanen (C ) i samarbete med presidenten utse en ny regeringssonderare. Då kan det fortfarande vara SDP som får sondera regering i egenskap av största parti. Enligt Djupsund skulle det bästa för stabiliteten i Finland vara att Antti Rinne byts ut som statsminister.
För Ålands del kan en ny regering med Centern och Samlingspartiet och eventuellt Sannfinländarna bli ett eller flera steg tillbaka menar Göran Djupsund.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »