Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 mars, 2023 - 06:30Uppdaterad: fredag, 31 mars, 2023 - 10:30

Desinformation, påhopp och trolling blir allt vanligare i valtider

Spridande av falska nyheter, påhopp på kandidater och trolling i form av massmeddelanden från obekanta, rentav falska profiler. Det är exempel på otillbörlig valpåverkan - ett fenomen som redan blivit vardag internationellt. Finland har hittills varit rätt förskonat från det, men enligt Niklas Wilhelmsson på justitieministeriet blir det vanligare också här. 

- Vi har under det här valet sett vissa incidenter som inte är bra och som tyder på det, säger Niklas Wilhelmsson på justitieministeriet

Wilhelmsson vill påpeka att öppen diskussion är viktigt i valtider och sådant ska inte misstolkas som otillbörlig valpåverkan. Det vanligaste är spridande av falska nyheter, ofta genom bluffprofiler, identitetsstölder, falsk valreklam eller annan manipulering.  

Den typen av valpåverkan ska brottsanmälas till polisen.  

Syftet är ofta att sprida falska nyheter om befolkningsgrupper, eller provocera med tillspetsad retorik. Kampanjerna kan också innehålla påtryckningar, hot, trakasserier och till och med utpressning. Det djupare syftet är ofta att destabilisera demokratin, menar Wilhelmsson. På hans avdelning på Justitieministeriet har man jobbat med att utbilda partier och politiker i att känna igen dylika påverkanskampanjer.

- Jag tycker att det är viktigt att vi försöker motarbeta det genom att lära både partier, politiker och allmänheten i stort hur man kan handskas med fenomenet, säger Wilhelmsson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »