Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2023 - 00:05Uppdaterad: torsdag, 16 november, 2023 - 12:17
  • Varje kväll klockan 17 samlas demonstranter utanför det ryska konsulatet i Mariehamn för att protestera mot kriget i Ukraina. Konsultatet får dock gärna vara kvar, menar demonstranterna.

Demonstranter utanför ryska konsultatet: “Låt konsulatet vara kvar”

Slutsatserna i Utrikesministeriets utredning var både väntade och välkomna. Det menar de demonstranter utanför ryska konsulatet som Ålands Radio talat med. 

Utredningen, som offentliggjordes tidigare i veckan, slår fast att det inte finns några juridiska grunder för att i nuläget stänga det ryska konsulatet och att förändringar gällande Ålands demilitarisering inte kan göras ensidigt.  

Demonstranterna, som i går samlades för den 630:e kvällen i rad, betonar att det är kriget de protesterar mot – inte konsulatets existens.  

– Det är onödigt att gömma en fiende. Nu vet vi var vi ska stå och skälla – så låt konsulatet vara kvar, säger Ulf Grüssner.  

Ulf Grüssner anser liksom Sonja Nordenswan att utredningen inte bjöd på några överraskningar.  

– Man kan inte så där bara stänga konsulatet. Då river man upp gamla överenskommelser mellan flera nationer. Finland behöver inte bete sig som Ryssland och handla på eget bevåg, utan vi följer internationella överenskommelser, säger hon.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »