• Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
Professor Göran Djupsund om de "stora frågorna" och deras potential att sammanföra
Ett längre inslag med professor Göran Djupsund
Publicerad: torsdag, 28 mars, 2019 - 19:18, uppdaterad: fredag, 29 mars, 2019 - 10:29

Demokratins framtid temat för årets Kastelholmssamtal

Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll. Det stod på agendan när Maud Olofsson, Per Stenbäck, Göran Djupsund och Li Bennich-Björkman med president Tarja Halonen som beskyddare och fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark som moderator möttes för årets Kastelholmssamtal, det femte i ordningen.

Ett hundratal åskådare, många av dem åländska politiker, följde sedan med till Smakbyn där debatten fortsatte i formen av en runda bordsdiskussion.
Bland de frågor som diskuterades fanns bland annat hur demokratins ska möta dagens utmaningar, vilken relation folk och föreningar borde ha till makten och hur stora frågor kan skapa diskussioner och sammanföra över de ideologiska gränserna.
- Klimatfrågan till exempel berör oss alla. Privatpersoner vill trygga världen för sina barn, företag vill överleva på en marknad som förändras och politiker vill behålla sin relevans genom att jobba mot lösningar. I såna frågor löses gränser som partipolitik och socioekonomisk status upp, och det är viktigt i dagens demokrati, säger Djupsund, professor i statsvetenskap och tidigare rektor vid Åbo akademi.

Fler Nyheter

Air Leap fick nytt kontakt

Avgående infrastrukturminister Mika Nordberg och Air Leaps vd Magnus Ivarsson
Landskapet ger flygbolaget Air Leap ett kontrakt för att sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm i en upphandling som slutfördes idag. Detta trots att flygbolaget tidigare haft problem med försenade och inställda flyg.

Obs höll positiva regeringssamtal

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom är nöjd med de inledande samtalen med centern som under dagen hållit en allra första regeringssondering med de olika partierna.

Många tittade på valvakan

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under söndagskvällen och under natten mot måndag streamades Ålands Radios valvaka från Alandica närmare 5000 gånger av över 2700 personer via Ålands Radios hemsida.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ansvarsfrågan om internetröstningen ska utredas

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ansvarsfrågan kring den inställda internetröstningen kommer att utredas.

Dags att nominera vinnare till Rädda Barnen-priset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det är tid att nominera vinnaren till årets Rädda Barnen-pris.

Misstänkta nödraketer - men ingen i nöd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Flera personer ringde in till Sjöräddningscentralen efter misstanke om att nödraketer hade avfyrats öster om Mariehamn sent på söndagskvällen.

Ännu oklart hur många brevröster som hann fram

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ännu finns ingen samlad bild över hur många brevröster som i tid kom in till lagtings- och kommunalvalen. Valadministratör Casper Wrede säger att han bett kommunerna om de här uppgifterna.

Raadik fortsätter i ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Försvarsspelaren Pille Raadik har undertecknat ett nytt kontrakt med Åland United och det innebär att hon nu är klar för sin tionde säsong med laget. Kontraktet sträcker sig över två år.