Demokratins framtid temat för årets Kastelholmssamtal

Bild 1 av 2Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
Bild 2 av 2Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll. Det stod på agendan när Maud Olofsson, Per Stenbäck, Göran Djupsund och Li Bennich-Björkman med president Tarja Halonen som beskyddare och fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark som moderator möttes för årets Kastelholmssamtal, det femte i ordningen.

Ett hundratal åskådare, många av dem åländska politiker, följde sedan med till Smakbyn där debatten fortsatte i formen av en runda bordsdiskussion.
Bland de frågor som diskuterades fanns bland annat hur demokratins ska möta dagens utmaningar, vilken relation folk och föreningar borde ha till makten och hur stora frågor kan skapa diskussioner och sammanföra över de ideologiska gränserna.
- Klimatfrågan till exempel berör oss alla. Privatpersoner vill trygga världen för sina barn, företag vill överleva på en marknad som förändras och politiker vill behålla sin relevans genom att jobba mot lösningar. I såna frågor löses gränser som partipolitik och socioekonomisk status upp, och det är viktigt i dagens demokrati, säger Djupsund, professor i statsvetenskap och tidigare rektor vid Åbo akademi.

Taggar

  1. Nyheter

Författare

  1. Felix Quarnström
|