• Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
Professor Göran Djupsund om de "stora frågorna" och deras potential att sammanföra
Ett längre inslag med professor Göran Djupsund
Publicerad: torsdag, 28 mars, 2019 - 19:18, uppdaterad: fredag, 29 mars, 2019 - 10:29

Demokratins framtid temat för årets Kastelholmssamtal

Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll. Det stod på agendan när Maud Olofsson, Per Stenbäck, Göran Djupsund och Li Bennich-Björkman med president Tarja Halonen som beskyddare och fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark som moderator möttes för årets Kastelholmssamtal, det femte i ordningen.

Ett hundratal åskådare, många av dem åländska politiker, följde sedan med till Smakbyn där debatten fortsatte i formen av en runda bordsdiskussion.
Bland de frågor som diskuterades fanns bland annat hur demokratins ska möta dagens utmaningar, vilken relation folk och föreningar borde ha till makten och hur stora frågor kan skapa diskussioner och sammanföra över de ideologiska gränserna.
- Klimatfrågan till exempel berör oss alla. Privatpersoner vill trygga världen för sina barn, företag vill överleva på en marknad som förändras och politiker vill behålla sin relevans genom att jobba mot lösningar. I såna frågor löses gränser som partipolitik och socioekonomisk status upp, och det är viktigt i dagens demokrati, säger Djupsund, professor i statsvetenskap och tidigare rektor vid Åbo akademi.

Fler Nyheter

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Polisen ber om ursäkt för resursbrist

Polisens onsdag var bråd med bland annat trafikolyckor och hantering av gripna, och nu ber man om ursäkt i ett pressmeddelande.

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

"Avbryt upphandlingen av Gripöprojektet"

Avbryt den påbörjade upphandlingen av Gripöprojektet. Det skriver nu centerns Harry Jansson, Obundnas Bert Häggblom och Ålands framtids Axel Jonsson i ett spörsmål till lagtinget.

Mariehamns stad deltar som City changer i Oslo

Representanter för Mariehamns stad befinner sig just nu i Oslo för att delta i det nordiska huvudstadsmöte som hölls igår.

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Ris och ros om nya grundskolelagen

Kerstin Lindholm intervjuas:
I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskaspregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Regnbågsfyren vill ta HBTQIA-certifiering till Åland

Sofia Enros och Moa Rytterstedt intervjuas av Tua Åström:
I framtiden kan åländska företag och föreningar komma att HBTQIA-certifieras. Det är i alla fall föreningen Regnbågsfyrens förhoppning.

Nya flygbilder på stormskadorna

Mikael Sandvik om de nya bilderna:
Nu finns infraröda flygbilder på stormskadorna efter Alfrida. Det är landskapsregeringen som på kartor.ax sammanställt bilder från lantmäteriverket, kartorna omfattar hela Åland förutom Kökar. Flygningen utfördes den 17 och 18 april, i tjänsten finns även bilder från 2018 som jämförelse.