Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 oktober, 2016 - 15:43
  • Demensrådgivaren Cita Nylund säger att antalet demenssjuka kommer öka kraftigt. Arkivfoto: Tua Åström.

Demensföreningen oroas av stängd avdelning

- Antalet demenssjuka kommer att öka kraftigt inom de närmaste 20 åren och mot den bakgrunden är det oroväckande att ÅHS stänger sin demensavdelning. Det säger Cita Nylund som är vikarierande demensrådgivare.

Demensföreningen på Åland har tidigare gått ut med en skrivelse där man gav uttryck för sin oro över att ÅHS skulle stänga demensavdelningen vid Gullåsen, men nu när beslutet är fattat handlar det enligt Cita Nylund om att försöka göra det bästa av situationen.

- Demenspatienter är resurskrävande och det krävs att alla som kommer i kontakt med patienterna har rätt utbildning, säger Cita Nylund.

Ett annat problem är att dessa patienter är rymningsbenägna och därför brukar vistas på en låst avdelning.

- Det går knappast att låsa en vanlig avdelning för att där finns dementa patienter, men det lär nog behövas någon form av åtgärder för att hindra att folk smiter iväg, säger Cita Nylund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »